Vatra na brodu može nastati zbog više razloga, a redovitim provjeravanjem električnih instalacija štednjaka i motora može se umanjiti opasnost od požara. No, krenimo redom.

Požar u prostoru motora najčešće nastaje paljenjem para goriva koje se u njemu skupljaju. Da ne bi došlo do nekontroliranog curenja goriva, valja redovito provjeravati cijevi njegovog dovoda. Prilikom dolijevanja goriva, motor mora biti ugašen i po  mogućnosti, električne instalacije isključene. Ako se gorivo prolilo po trupu, treba ga obrisati.

Prije paljenja, bitno je prozračiti prostor motora, osobito benzinskih, čije je gorivo zapaljivije od dizela. U slučaju požara, gasi se aparatom sa suhim prahom jer voda nije efikasna pri gašenju požara izazvanog motornim uljem ili gorivom.

Kod nekontroliranog curenja plina koji se skuplja u kaljuži, može doći do požara u kuhinji i zato uvijek moramo kontrolirati cijev dovoda plina i regulatore na štednjaku. Kad se štednjak ne koristi, poželjno je zatvoriti ventil na plinskoj boci. Nije preporučljivo ostaviti štednjak upaljen i napustiti brod.

Pri gušenju plamena u kuhinji, pokrivač za gašenje požara je efikasniji od klasičnog aparata zbog plinskih para koje ga uzrokuju. Dogodi li se požar na brodu, važno je ostati smiren i što prije otkriti izvor plamena, a zatim ga ugasiti odgovarajućim sredstvom. Da bismo ugasili požar, moramo smanjiti ili prekinuti dotok kisika, ako je to moguće.

Ako gori unutrašnjost broda, ne smijemo otvarati otvore kabine i tako dodati još “goriva” plamenu.

Tek kada ne možemo obuzdati vatru, napuštamo brod, osiguravši prsluke, splav za spašavanje i ostalu opremu. Aparate za gašenje treba staviti u blizini kuhinje i motora, u kokpit i po potrebi u pramčanu kabinu na za to označeno mjesto. Potrebno je redovito provjeravati pritisak i provoditi obavezne godišnje ateste.

 

⇑ Svi moderni krstaši opremljeni su sigurnosnom opremom koja uključuje sjekiru, pokrivač za gašenje požara, aparat sa suhim prahom, signalne rakete

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top