Prije nekoliko godina, nakon napornog i sparnog ljetnog jedrenja s našim tada najvećim školskim brodom Duhom, doživio sam neobično iskustvo. Nakon cjelodnevnog jedrenja, odlučili smo sidriti na poznatom sidrištu prolaza Veli ždrilac u Paklenim otocima.
S obzirom da smo tamo stigli posljednji, zauzeli smo mjesto koje je bilo izloženo sjeveroistočnom vjetru - buri. Posada je otišla na provod u Hvar, a dežurna trećina posade je ostala na brodu. Vrlo skoro zapuhala je jaka bura. Naš inače provjereni Danforth je uslijed nekoliko jačih refula popustio i počeli smo orati sidrom približavajući se obali. Polako i bez panike, radom motora smo pokušavali sidru olakšati napor da bi ponovno uhvatilo, ali nije išlo.
Pokušali smo se usidriti ponovno, no bez uspjeha.
Izvadili smo tada i rezervno sidro i usidrili smo se s dva sidra. Trud nam se nije dugo isplatio: čim bi iskopalo Danfortha s lancem, rezervni mačak, kao slabije sidro, u nedostatku lanca bi popustio i oranje po dnu bi se nastavljalo.
Napokon, dosjetili smo se i privezali mačka na isti sidreni vez s povećim Danforthovim sidrom. Bacili smo ih ponovno na maksimalnoj dužini sidrenjaka, zakopali Danfortha u pijesak vožnjom unazad te počekali nekoliko trenutaka. Na sada već poprilično jake udare bure, sidra na istom konopu su držala odlično i pramac je bio nepomičan, gotovo kao ukopan.
Lekciju o sidrenju smo naučili zajedno, shvativši da je našem Danforthu rađenom za ovakav pijesak više pomogao mačak kao uteg koji nije dozvoljavao naglo podizanje sidrenog konopa i iskopavanje iz pijeska, nego kao drugo rezervno sidro bačeno na svom sidrenom konopu, školski, pod 25 stupnjeva od prvoga sidra u smjeru vjetra.

⇑ Prilikom sidrenja usred uvale ili luke kad nema dovoljno mjesta uz obalu, naročito treba voditi računa o tzv. lažnom prostoru - krugu čiji opseg opisuje krma broda ako je sidro bačeno s pramca. U tom krugu ne smijete imati nijedan nepomičan objekt, na primjer plutaču, obalu, pličinu ili pak brod usidren s dva sidra

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top