U ove oznake ubrajamo zapravo sve one koje nisu lateralne ili kardinalne, a njima označavamo usamljene opasnosti, u nekim slučajevima sigurnu vodu i posebne situacije.

Oznake usamljene opasnosti upozoravaju na pličine, grebene, potopljene objekte i slično, imaju oblik plutače sa stupom ili motke, crne su boje sa crvenim pojasom ili pojasevima u sredini, a na vrhu su im dvije crne kugle, jedna nad drugom. Budući da su one zadnje upozorenje, o njima strogo vodite računa. Nema sumnje da su one u vašoj navigaciji na jedrilici iznimno važne. Najčešće pomorske nesreće i nezgode ljetnih kapetana na Jadranu izazvane su upravo udarcima ili nasukavanjima na brojne hridi, grebene ili pličine kojih je mnogo u našim vodama. Plovite ako možete na sigurnoj udaljenosti jer ne možete biti sigurni koliko je “usamljena opasnost” prostrana, osim ako je dobro ne poznajete. Uobičajena karakteristika svjetla usamljenih opasnosti su bijeli blijeskovi i to dva u grupi, B Bl (2).

 

⇑ Oznake usamljene opasnosti upozoravaju na pličine, potopljene objekte i slično

 

Oznake sigurnih voda, odnosno područja bez prepreka, imaju oblik velike crveno-bijele kugle te plutače sa stupom ili motke uzdužno obojene crveno-bijelo. Plutača sa stupom i motka imaju na vrhu jednu crvenu kuglu. Obično se nalaze na kraju kanala.
Kad su na sredini kanala, oko njih je plovidba sigurna u punom krugu od 360 stupnjeva. Najčešće imaju bijelo svjetlo koje baca jedan dugi bljesak svakih deset sekundi, ali može biti i dugi bljesak s jednako dugim prekidom (B Izo), dugi bljesak s kraćim prekidom (B Pk) te bijelo Morseovo A.

 

⇑ Oznake sigurnih voda smještene su na kraju kanala i označavaju da je oko njih plovidba sigurna u krugu od 360 stupnjeva

 

Posebne oznake bez obzira na oblik imaju žutu boju, a na vrhu se obavezno ističe žuti znak X. Imaju li svjetlo, ono mora biti žute boje. Posebnim oznakama označavaju se mjesta kao što su uređaji za oceanografska ispitivanja, odlagališta opasnog materijala, zone vojnih vježbi, područja podvodnih kabela i slično, ali ne uzbuđujte se oko toga jer ako je razlog posebne oznake važan, o tome će vas obavijestiti u lučkoj kapetaniji.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top