Kako nam sama riječ kaže, lateralne su one oznake koje nam govore po kojem ih boku ostavljamo.

Po A sustavu Međunarodnog udruženja svjetioničarskih službi (IALA) koji vrijedi na Jadranu, Mediteranu i danas već gotovo posvuda na svijetu, crvene oznake su oznake lijeve strane kanala, ulaza u luku i slično, što znači da ih pri uplovljavanju ostavljamo po lijevom boku.

Ovo ćete lako zapamtiti po tome što vam se na istom lijevom boku nalazi i crveno bočno navigacijsko svjetlo. (Nasuprot tome, gdje vrijedi sustav IALA B, to su oznake desne strane, ali budući da smo tek počeli jedriti, u te vode nećemo još zalaziti.) Po obliku, lateralna oznaka lijeve strane može biti crveni valjak, crvena plutača sa stupom ili crvena motka.

 

⇑ Lateralne oznake označavaju po kojem boku u plovidbi valja ostaviti plutaču ili oznaku. Pri uplovljavanju, crvenu oznaku uvijek ostavljamo po lijevom, a zelenu po desnom boku.

 

Stup plutače i motka mogu imati na vrhu i crveni valjak. Zelenu oznaku, a to može biti veliki čunj (stožac), plutača sa stupom i motka, ostavljamo prilikom uplovljavanja po desnom boku. Plutača sa stupom i motka mogu imati i zeleni čunj na vrhu.

U noćnoj plovidbi, jedne i druge imaju svjetla svoje boje - crveno, odnosno zeleno, - različitih perioda. Nalazimo li se pred dva kanala, ako je na crvenim oznakama po sredini zeleni pojas, to upućuje da je glavni kanal lijevo; svjetlo je C Bl (2+1), to jest crveni bljesak 2+1 u grupi.

Nasuprot tome, ako je na zelenim oznakama po sredini crveni pojas, onda je to znak da je glavni kanal desno; svjetlo je Z Bl (2+1), odnosno zeleni bljesak 2+1 u grupi. Napomena: danas se na primjer za “tri u grupi” ili “dva + jedan u grupi” koristi oznaka (3) odnosno (2+1), a prije se koristila oznaka 3 Gp odnosno 2+1 Gp.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top