Nakon pauze nastale po završetku objavljivanja knjige "Biti brži" Stjepana Vitaljića, regate.com.hr kreću s novom akcijom demistificiranja jedrenja, a ovog puta i upoznavanja s klasičnim mornarskim vještinama. Glavni suradnik je i ovog puta jedan naš proslavljeni jedriličar. Vjerujem da ga ne treba posebno predstavljati. Oni nešto stariji njegove sportske uspjehe pratili su dok je jedrio u Optimistima, Laseru i Finnu, dok su ga oni nešto mlađi pratili putem njegovih izvještaja sa single i doublehanded regata u klasi Figaro na dalekom Atlantiku. Naravno, redovito nastupa i na regatama u Hrvatskoj, a njegovo ime je Emil Tomašević.

Poglavlja iz njegove knjige "Jedrenje - mornarske vještine" bit će objavljivana u već uobičajenom ritmu, a za početak par Emilovih riječi s kojima je čitatelje pripremao za ono što ih čeka u njegovoj knjizi.

 

Pišući ovu knjigu, često sam razmišljao o uvodu koji se piše na kraju i o svemu onome što bih s tim istim uvodom trebao reći, kako započeti avanturu čitanja i učenja jedrenja i kako završiti avanturu podučavanja jedrenja, ne biti dosadan i pritom objasniti čitateljima kako je knjiga nastala, što ih u knjizi očekuje, gdje nas knjiga uopće vodi i koja je bila moja namjera...
Knjiga je pisana prilično dugo i prati u svom nastajanju iskustva stečena u radu škole jedrenja Ultra, prati najnoviji razvoj tehnike i vještine jedrenja, uči vas kao pravi priručnik i učitelj.
Izravna i nadam se prisna, pisana s mora, iz osnova i od početka, nadam se bez puno filozofije i šturih redaka.
Knjiga je usmjerena pravim početnicima, onima koji o jedrenju znaju jako malo ili ništa i koji žele svladati osnove plovidbe na jedra, bez straha i nesigurnosti od nečeg novog i iracionalnog.
Kao i kod svakog sporta kojeg susrećete prvi put, važno je da vam neko skrene pažnju na najvažnije stvari na koje će te u tijekom jedrenja posebno obratiti pažnju. Ova knjiga upravo to i radi, trudili smo se da joj to bude i osnovna namjena.
U knjizi i u njenom najvažnijem dijelu, o podukama osnova, svoje prste imaju iskusni instruktori, ali i početnici - polaznici, kojima knjiga svojim poglavljima upravo odgovara na pitanja i dileme koje oni najčešće susreću i spominju na brodu.
Pisana je redoslijedom koji teče sam od sebe, od povijesti jedrenja koja motivira, preko prvog isplovljenja i teorije o plovidbi jedrima, do osnovnog trimanja jarbola i sudjelovanja na prvoj regati.
U važnim tekstovima poput navigacije, plovidbe noću i meteorologije pokušao sam ostvariti praktičan pristup kakav sam i sam učio u srednjoj pomorskoj školi, pristup koji stvara vještog i jednostavnog pomorca.
Na izgled lekcija iz knjige i stil tumačenja utjecali su svi koji su u školi Ultra radili kao učitelji i stvarali poseban i originalan način učenja jedrenja poput Bojana, Sandija, Crnoga, Male, Grge, Vepra, Mira, Jakiše, Mile, Ante, Maria, Tihane, Marina i ostalih, svi koji su svoje oduševljenje jedrenjem pokušali prenijeti na prve polaznike i radi kojih su, škola i, vjerujem, knjiga uspješan mentor novih jedriličara.
Pišući, na pamet su mi padali svi događaji i likovi koje sam susretao i koji su jedrili sa mnom u ovoj 34 godine dugoj jedriličarskoj avanturi.
Nekoliko njih veoma su važno i zaslužni što je ova knjiga, dobra ili loša uopće i nastala. Prvi krivac je naravno moj Otac koji još uvijek jedri i mijenja brodove, čovjek od knjige i pera. Čovjek koji me e i doveo u svijet jedrenja, kao pratitelj i radoznalac, kojeg je jedrenje tad zanimalo možda i više nego mene. Kao mali dječak od pet godina i uz pratnju oca-jedriličara početnika, skupljao sam nesvjesno prve utiske, za upravo ovakvu knjigu od čuvenog šjor Tonća Mitrovića, oca Optimista i dječjeg jedrenja u Splitu i šire.
Uz šjor Tonća u Mornarevom hangaru, nesvjesno, na pisanje ove knjige utjecali su mnogi zaljubljenici jedrenja poput Tonka Pivčevića starog finaša i olimpijca, Ige Ivančića, legende Mornarevih dvosjeda, Šjor Vlade, poznatog kormilara nacionalne klase L-5 i velikih krstaša, Čiće, skipera dalekih mora, šjor Stipe, meteorologa - zapovjednika Jadrana i Paška Kolombatovića, finaša i kapetana velikih brodi. Svi oni u ovoj knjizi pričaju o teoriji jedra, osjećaju za kormilo, izboju propelera, djelovanju sidra, meteorologiji i navigaciji.
U knjizi se čuje i vidi moj prijatelj, vječni trener i natjecatelj, najpoznatiji splitski as, Mime Fabris, osjeća se nadam se i Joža Horvat kojeg smo iz istog Mornarevog hangara kao djeca na duge plovidbe pratili.
Za početak pisanja i prve oštre lekture kriv je Braslav Karlić, zaljubljenik jedrenja i jedan od pionira novijeg slanog izdavaštva u Hrvata, dobar i poslušan na brodu, pravi šef i lektor na kopnu.
Knjiga je napravljena ukusom slanog i mokrog priručnika škole jedrenja, pisana je na brodu i u kući u sitnim satima zimskih noći uz veliko strpljene glavne logističarke škole i knjige, moje supruge Inge. Nadam se da će kao takva - slana slikovnica početnica, uz vas nove jedriličare, motivirati i moje najdraže početnike Nađu i Antuna da uhvate škotu i timun te da uđu u neiscrpan i vječno zanimljiv svijet jarbola i jedara.
Trudio sam se da vas natjeram da zajedrite, da naučite kako se vratiti bezbrižno u stvarnost nakon cjelodnevnog valjanja ili vikenda provedenog u očekivanju povjetarca. Procijenite sami jesam li u tome uspio.


Emil Tomašević

 

 

Back To Top