Znam da su roditelji jako osjetljivi kad moraju prvi put pustiti dijete na more, na trening ili regatu, ali, iskreno, ja još nisam čuo da se u Hrvatskoj nešto opasno i nepopravljivo desilo djeci dok su jedrila, zato imajte povjerenja u djecu i, posebno, u njihove trenere i pustite ih da rade svoj posao.

Svi se najviše boje udarca lantine u glavu, ali kod Optimista je sila udarca (zbog malog jedra i laganog buma) vrlo mala, tako da tu nema razloga za strah. Po meni, i kod optimista su najčešće ozljede ruku, odnosno prstiju, jer djeca nagonski pokušavaju zaustaviti udarac broda o brod, i tu može doći do ozbiljnijih ozljeda.
Nadalje, kod djece uvijek prijeti opasnost od pothlađivanja, naročito kod regata u jesen i zimu, ali tu su treneri koji bi trebali paziti da se to ne dogodi.
Na trenerima je, također, da paze da djeca na regati dovoljno jedu i piju, a to je jedan od najčešćih strahova roditelja (tu je jako teško nešto sistematičnije napraviti. Poznato je, naime, da se jedriličari i inače jako nepravilno hrane, pogotovo na regatama, te se vrlo često s regate vrate lakši za nekoliko kilograma.).
I djeci, kao i odraslim jedriličarima, često stradavaju leđa i koljena, ali to su standardne jedriličarske boljke, te mislim da ih se od malih nogu mora učiti na pravilno i redovito istezanje i zagrijavanje prije jedrenja (što u praksi rijetki rade).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top