“Teniski lakat” ili, stručno rečeno, epikondilitis lateralis je upala tetiva i njihovih ovojnica sa “vanjske” strane lakta. Vrlo je česta kod sportaša, naročito onih kod kojih su pokreti u laktu česti. Naime, s obje strane lakta prolazi mnogo tetiva mišića podlaktice te se one, uslijed učestalog trenja o kosti, upale.

Postoji i razlika u pojedinim sportovima u odnosu na lokalizaciju tj. kod nekih sportova se češće upali medijalna, “unutrašnja” strana lakta, a kod nekih lateralna, “vanjska” strana, a pošto je ta upala najčešća kod tenisača, prozvana je “teniski lakat”. Epikondilitis lateralis je najčešće akutan, vrlo rijetko pređe u kroničnu upalu, ali je svejedno vrlo neugodan, pogotovo kod sportaša, jer im bol ograničava pokretljivost lakta.

Što napraviti?

Jedina terapija, koliko je meni poznato, je mirovanje te antiupalni lijekovi, najčešće tzv. nesteroidni antireumatici, bilo da se primjenjuju lokalno (u obliku gelova i krema) bilo u obliku tableta, koja se uvijek može kombinirati sa nekim gelom ili običnim ledom (led uvijek dobro dođe, mislim da bi svaki sportaš uvijek u frizeru trebao imati dvije zaleđene čašice od jogurta s onom drškom od sladoleda)

 

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

 

Back To Top