Pravilan izbor kape bitan je kod izlaska na more podjednako ljeti i zimi, ljeti zbog zaštite od sunca, a zimi zbog sprječavanja gubitka tjelesne temperature.

Krenimo od zime; kao što smo već rekli, na brodu vam je najvažnije da što duže ostanete topli i suhi. Poznato je da se oko 30% tjelesne temperature gubi preko kože lica i vlasišta, a pravilan izbor kape vam pomaže da taj gubitak svedete na najmanju moguću mjeru. Ravnajte se, dakle, s tim, što vam veći dio glave zimi pokriva kapa, to će vam gubitak topline biti manji.
Ljeti je izbor kape također jako bitan. Prvo što bi ja preporučio za boravak na moru je slamnati šešir, što zbog prozračnosti, što zbog, najčešće, širokog oboda koji pokriva dobar dio lica, a i stražnji dio vrata (što je također vrlo bitno).
Međutim, svjestan toga da je vrlo teško jedriti sa slamnatim šeširom, za jedrenje bi preporučio što svjetliju kapu sa što dužim «frontinom» (koji vam pokriva barem oči i nos).
Mali savjet «dugokosima»; nosite kapu na brodu konstantno, jer je duga kosa jako nespretna na brodu, što zbog toga jer vam upada u oči, što zbog toga da zna zapeti na neka mjesta na brodu gdje joj nije mjesto, što zna biti jako, jako bolno.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top