Ergometrijska testiranja su prvenstveno zamišljena za osobe sa poznatom ili mogućom kardiovaskularnom bolesti, međutim, postali su standard i kod sportske dijagnostike.

O ČEMU SE RADI?

Pokušava se umjetno, u “laboratorijskim” uvjetima, imitirati stresne situacije za kardiovaskularni sistem, te na taj način predvidjeti kako će organizam reagirati na stvarne napore (iako je moje mišljenje da nikad ne možete tako stvoriti pravi stres, tj. mislim da su sportaši na treningu i takmičenju u pravilu izloženi mnogo većim naporima nego na ispitivanjima).
Tri su vrste opterećenja koje djeluju stresno na kadiovaskularni sistem ; izometrična (statična), izotonička (dinamička) te kombinirana opterećenja.
Cilj ovakvih testiranja je utvrđivanje fizičke spreme sportaša (određivanje anaerobnog praga i sl.) te pravovremeno dijagnosticirane kardiovaskularnih (uglavnom urođenih) bolesti kod sportaša.

Neka osnovna pravila su da barem 3 sata prije testiranja ne smijete jesti, nekih 12 sati prije ne bi smjeli biti izloženi velikom fizičkom naprezanju, itd. (mali savjet, testiranja su u pravilu naporna, znojna, tako da bi bilo dobro da ponesete sa sobom nekakvu presvlaku).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top