Kad kažemo upala uha, obično se misli na upalu srednjeg uha, stručno rečeno, otitis media acuta, zbog toga što je ta upala, naročito kod djece, neusporedivo češća nego upale vanjskog i unutarnjeg uha.

Upala uha je vrlo rijetko ograničena samo na uho, tj. najčešće je dio jednog većeg upalnog procesa koji zahvaća i nos, ždrijelo i lokalne limfne čvorove.

Uzroci upale uha su, najčešće, virusi i bakterije, a osnovni simptomi su skupljanje sekreta u srednjem uhu, povišena temperatura (uz opću malaksalost) te, najneugodnija, bol uha, koja može biti i vrlo velika.

Što se terapije tiče, tu su na prvom mjestu analgetici i antipiretici, dakle lijekovi za snižavanje temperature te smanjenje bolova. Zatim, ukoliko se dokaže da je upala bakterijska, uzimamo i antibiotike.

Dakle, što se samog izlaganja upali uha tiče, mislim da na brodu niste ništa izloženiji nego ostali , međutim, u terapeutske postupke kod ove upale spada i utopljavanje uha, tako da vam nikako, dok upala traje a i malo duže, ne bih preporučio odlazak na more. Ova upala je posebno složen problem kod ronioca, zbog promjene tlakova u uhu, ali, to je malo složenija i obimnija tema za ovu rubriku.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top