Odgovor je, ukratko, ne. Povišeni kolesterol, sam po sebi, nije bolest, nego rizik faktor za neke bolesti (arteroskleroza). Kolesterol je lipid koji se uglavnom sintetizira u jetri, te je, u normalnoj razini, neophodan za život. Kada ga ima previše, nakuplja se u pojedinim dijelovima tijela, a za nas je najopasniji dio koji se taloži u stjenkama krvnih žila.


KAKO SPRIJEČITI POVIŠENU RAZINU KOLESTEROLA U KRVI?

Nepravilna prehrana te nedovoljna tjelesna aktivnost su, u svakom slučaju, dvije ključne stvari koje vi možete sami popraviti da bi normalizirali razinu kolesterola, mada je moje osobno mišljenje (potkrijepljeno donekle i osobnim iskustvom) da, u stvari, i ne možete jako puno toga napraviti, uglavnom zbog tzv. endogenog kolesterola na čiju sintezu praktički ne možete uticati.

U svakom slučaju, pripazite na hranu bogatu kolesterolom (lignje, jaja, školjke, itd.) a, navodno, crno vino, u umjerenim količinama, pogoduje smanjivanju razine kolesterola u krvi (što objašnjava tzv.Francuski fenomen; ukratko, Francuzi jedu jako masnu hranu, ali piju poprilične količine crnog vina, te najvjerojatnije zbog toga nemaju problema sa kolesterolom).

Kolestrol se dijeli na tzv. dobri (HDL) i loši (LDL). Preporučena razina ukupnog kolesterola u krvi je ispod 5 mmol/L , a cilj bi vam trebao biti i da razinu LDLa držite ispod 3 mmol/L.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

 

Back To Top