Prvo i osnovno kod pomoći utopljeniku je da dobro promotrite situaciju prije nego ga izvučete vani (na obalu ili brod).

Naime, izvlačenje utopljenika može biti vrlo opasno, te, ako niste odličan plivač ili istrenirani za pružanje takve vrste pomoći, ne bih vam preporučio da skačete za utopljenikom u more zbog velike opasnosti da i vas ne povuče sa sobom, pogotovo što su u tako stresnim situacijama ljudi skloni panici, koja vam nikako ne pomaže.

U svakom slučaju, ne idite u pomoć utopljeniku bez pojasa za spašavanje, ili bilo kojeg drugog predmete koji pluta, a pri ruci vam je (npr. dobro dođe i običan brodić ili štramac na napuhavanje).

Kada ste utopljenika već izvukli iz mora, morate provjeriti osnovne parametre (diše li i ima li pulsa) te da li je pri svijesti. Ukoliko je pri svijesti, najčešće je jedini problem u eventualnoj pothlađenosti, te ga trebate što prije zagrijati, masažom, toplom i suhom odjećom te toplim napitcima (čaj je najbolje rješenje).

Ukoliko je bez svijesti, a puls i disanje su uredni, trebate ga staviti u bočni položaj, ali i odmah početi sa utopljavanjem. Ukoliko nema pulsa ni disanja, trebate što prije početi sa reanimacijom (umjetno disanje te masaža srca).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top