Leđa i koljena su dvije vječne teme u jedrenju, mislim da nema jedriličara koji barem jednom godišnje nema problema sa ta dva najspominjanija mjesta na tijelu u svijetu jedrenja.

U ČEMU JE PROBLEM?

Pa, moje mišljenje je da i ovdje možemo upotrijebiti onu staru, pomalo otrcanu, ali vrlo, vrlo točnu narodnu poslovicu «bolje spriječiti nego liječiti».
Dvije su ključne stvari kojima možete spriječiti probleme s leđima: jačanje leđne muskulature, te pravilno i često istezanje i razgibavanje.
Jedriličari, naime, uglavnom paze na snagu ruku, djelomično nogu, u posljednje vrijeme se ne zaboravljaju ni «trbušnjaci» a leđnu muskulaturu se, najčešće, zaboravlja.
Zatim, i na treninzima i na regatama, naši mladi jedriličari, a i oni stariji, posvete sate i sate pripremi broda, peru ga, poliraju,
namještaju vangove i jedra kako im najviše paše, a zaborave na ono što je barem jednako važno kao dobro pripremljen brod, a to su oni sami. Neka barem petnaestak minuta prije svakog izlaska na more posvete dobrom istezanju i razgibavanju i već su puno toga napravili.
U čitavoj ovoj priči jako je bitna i uloga trenera, koji bi trebao mladim sportašima ukazivati na određene propuste u treningu i van njega.

ŠTO KADA SE PROBLEM POJAVI?

Pa, u principu, ništa... treba čekati da bol prođe, to vrijeme ubrzati eventualnim uzimanjem analgetika, bilo oralno, bilo injekcijski (ukoliko vam analgetik pomogne, nemojte odmah na brod).
Najčešće ti problemi nisu tako teški kako se isprva svima vama učine, problem je što vam oduzmu mnogo vremena za trening, eventualno vas udalje s nekog takmičenja itd.
Znam da vam u tom trenutku to čini najvažnijom stvari na svijetu, ali... biti će još regata, a i treba živjeti i nakon jedriličarske karijere te nešto zdravlja ostaviti i za «život poslije jedrenja».

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top