Odgovoriti na ovo pitanje je teško, bilo bi dobro da, bez obzira na vaš strah od Hepatitisa, napravite jednu dobru analizu krvnih parametara, ali... nemojte odmah pomišljati na ružne stvari, možda je umor samo od proljeća.

Hepatitis C je, inače, virusna bolest. Može, kao više-manje svaka upala, biti akutni i kronični.

Akutni hepatitis se vrlo rijetko prepoznaje, uglavnom zbog toga što je, ili potpuno asimptomatski ili je praćen sa općim simptomima, poput mučnine, nelagode, boli u trbuhu itd. Neke studije ukazuju da se oko 80 % akutnih hepatitisa C pretvara u kronični (kada infekcija traje više od 6 mjeseci) a i simptomi kroničnog hepatitisa nisu ništa specifičniji od simptoma akutnog (u toj fazi se pojavljuju kronični umor i bol).

Tu se, u stvari, krije najveći problem vezan za Hepatitis C a to je da mu je dijagnoza, zbog nedostatka simptoma, u početnoj fazi vrlo teška (postavlja se, najčešće, slučajno, tijekom rutinske laboratorijske analize) te se bolest uglavnom otkriva kad je već vrlo uznapredovala (uglavnom su simptomi vezani uz cirozu jetra, koja je najčešća posljedica kroničnog hepatitisa).

Što se dijagnostike tiče, biopsija jetra je jedina egzaktna metoda koja nam potvrđuje hepatitis i eventualnu cirozu kao posljedicu.

Terapija je vezana za fazu bolesti, u početku se primjenjuje farmakoterapija (interferoni), međutim, u znapredovalim fazama ciroze, jedino rješenje je transplatacija jetra.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

 

Back To Top