Cijepljenje protiv gripe je preporučljivo, međutim, i ovdje moramo znati nekoliko stvari. Najveći problem je u tome što sportaši često ne razmišljaju o ovoj problematici dok „voda ne dođe do grla“ tj. obično pred sami put na neko natjecanje ili kad misle da su došli u dodir sa zaraženom osobom. Tada je već kasno za cijepljenje (ono mora biti obavljeno prije jer organizmu treba određeni period da stvori antitijela).

Također, morali bi pripaziti na tzv. „open window“ period. To je period nakon bavljenja tjelesnom aktivnošću (trening, natjecanje) u kojem je imunosistem organizma osjetljiviji nego inače. Može trajati od 3 do 72 sata, a kod sportaša je, naravno, u pravilu, kraći nego kod ostalih. Bilo bi dobro, u svakom slučaju, izbjegavati taj period za cijepljenje.

Sto se cijepljenja općenito tiče, jedriličari mnogo putuju, često i u neke egzotične zemlje i bilo bi pametno da se prije puta obavezno raspitaju koja cjepiva su obavezna, a koja preporučljiva za pojedine zemlje. Preskočiti će na taj način mnoge neugodnosti koje ih čekaju.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top