Inzulinska pumpa je uređaj kojim se pokušalo najviše približiti fiziološkom otpuštanju inzulina od strane gušterače. To je uređaj veličine mobitela u kojem se nalazi ampula s inzulinom, pumpa te elektronički dio kojim se programira rad pumpe.

Spojena s organizmom kateterom raznih duljina, te vrlo tankom i osjetljivom kanilom (obično je pričvršćena u predjelu trbuha).
Pumpa je zamišljena tako da možete u bilo kojem trenutku programirati bazične vrijednosti inzulina (koji se, ovisno o vrsti pumpe, otpušta svakih nekoliko sekundi u organizam i na taj način skoro u potpunosti imitira gušteraču) te bolus (ovisno, naravno, o količini i kvaliteti obroka).

Inzulinska pumpa je inače zamišljena uglavnom za pomoć mlađim dijabetičarima (u nekim zapadnim zemljama, fondovi zdravstvenog osiguranja pokrivaju troškove upotrebe pumpe samo za mlađe pacijente), međutim, kod bavljenja sportom nije preporučljiva, zbog mogućnosti oštećenja pumpe i ostale, prateće, opreme, tako da bi vam preporučio da vaše dijete, dok jedri, ipak ne koristi pumpu.
Možda se, u dogovoru s vašim dijabetologom, možete dogovoriti za kombinaciju upotrebe pumpe (u “neaktivnom” periodu) i inzulina (za vrijeme treninga).

Htio bi vam, također, naglasiti, da su mi poznati, i u Hrvatskoj, neki vrhunski jedriličari, koji su ujedno i dijabetičari, tako da se ne morate brinuti zbog sinovljevog bavljenja ovim sportom.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top