Osnove jedrenja po jakom vjetru su već obrađene, a sad je vrijeme da se uhvatimo u koštac s tehnikama koje omogućavaju dobro jedrenje po jakim vjetrovima. Nadamo se da će vam to povećati djelokurug djelovanja, jednako kao i samopuzdanje. Obuzdavanje snage vjetra i borba s valovima dok držite jedrilicu pod kontrolom može biti vrlo motivirajuće, a neki to smatraju i ultimativnim jedriličarskim iskustvom.

Kako smanjivati pritisak u jedrima

Izazov u teškim uvjetima je smanjivanje pritiska na onu mjeru da možete zadržati kontrolu, ali ne toliko puno da ne možete se boriti s valovima koji prate jake vjetrove, kao i održavati dobru brzinu. Što sporije jedrite , kasnije ćete stići do svog cilja.
Tehnike smanjivanja pritiska uključuju isplićivanje jedara, povećanje zakrivljenosti vanjskog poruba (otvaranje ventama) i smanjivanje upadnog kuta. To su prvi koraci koji moraju biti zadovoljeni. Ako ove metode nisu dovoljne, vrijeme je za dodatne mjere.
Valovi koji prate jake vjetrove mogu stvarati jednake probleme kao i jaki vjetar. Postupak smanjivanja pritiska valovi mogu dodatno zakomplicirati, jednako kao i što jedrenje s nedovoljno snage u jedrima može vas ostaviti na milost i nemilost valovima. Izazov je zadržati dovoljno snage u jedrima da se može kvalitetno „boriti“ s valovima, a da se istovremeno zadržava kontrola.
Jedrenje u orcu, nasuprot valovitom moru može biti vrlo neugodno i opasno, jer prateće lupanje po valovima je vrlo stresno i za posadu i za opremu.
Postoji nekoliko načina za smanjenje tog lupanja. Prvo otvorite jedro po ventamu za lakše kormilarenje. Ovo će vam omogućiti da kormilarite oko najvećih valova. Slijedeće, promijenite brzinu jedrenja. Ponekad brže jedrenje ima za posljedicu „mekše“ jedrenje kad idete snažno kroz valove. Malo popustite škotu i opadnite od kursa par stupnjeva.
Druga opcija je da usporite. Ako jedrilica poskakuje po valovima tada skratite jedra i usporite da bi jedrilica bila „u moru“.
Također možete poboljšati kretanje jedrilice kroz valove tako što maknete teret iz pramca (sidro i lanac) i koncentrirate ga u sredinu trupa, što je niže moguće. Prije izlaska na velike valove poželjno je da lanac i sidro spremite u odgovarajuće platnene vreće (torbe), koje ćete smjestiti negdje nisko u trupu. Ovako izbjegavate i neželjeno lupanje u pramčanom spremištu.
Posljednja opcija je uzimanje u obzir izbora novog cilja putovanja. Da li stvarno trebate jedriti u orcu po velikim valovima? Okrenite se i zajedrite nekamo drugo.

 

Prilagodite svoju brzinu

Kao što je spomenuto ranije, ponekad lagano usporavanje značajno poboljšava kretanje i komfor unutar jedrilice. S druge strane, dodavanje snage i ubrzavanje olakšava kormilarenje oko velikih valova. Često je otvaranje ventama popuštanjem škote par centimetara dovoljno da se olakša kormilarenje u ovim uvjetima. Ako rezultat ne urodi željnim rezultatom malo eksperimentirajte dok ne postignete željeni cilj.

 


Skraćivanje jedara: prvo skratite prednje jedro

Ako smanjivanje pritiska u jedrima nije dovoljno, vrijeme je da se skrate jedra. Po jakom vjetru dobro utrimana jedrilica sa skraćenim jedrima može imati mnogo bolju brzinu, kontrolu i osjećaj jedrenja može biti mnogo ugodniji- Prvi korak kod kraćenja jedara je smanjivanje veličine floka (ili genove). Općenito, manja površina floka s punim glavnim jedrom rezultira boljom brzinom, oštrijom orcom i boljom kontrolom na valovima i po refulima.
Ovisno o vašoj konfiguraciji, smanjivanje prednjeg jedra se može napraviti zamjenom za manji flok ili rolanjem rol genove.

 

Skraćivanje rolanjem

Genove s mogućnošću rolanja omogućuju kraćenje jedara bez njihove fizičke zamjene, vrlo prikladna metoda pogotovo ako se jedri sa smanjenom posadom. Sistemi skraćivanja s konopčićima mnogo poboljšavaju performanse skraćenog jedra, ali oblik skraćene genove neće nikad biti jednako dobar kao kad je u punom profilu. I da bi zaštitili životni vijek vašeg jedra pazite da vam ostavite vidljive cijela pojačanja za kratove jer oni trebaju preuzeti sva opterećenja na bazi jedra.
Dok se rolate genovu, morate postupak pratiti sa škotinom, da bi se materijal pravilno namatao i da bi se dobio odgovarajući oblik jedra. Da bi izbjegli nagađanja o pravilnim položajima, napravite oznake na bazi genove za prvi i drugi korak namatanja (rolanja), npr. namotate 3 i 6 puta oko prednjeg štraja, te potom to označite i na konopu od rolera.

 

Sustav dva floka

Popis opreme na kojem se nalaze i dva floka, a koji uključuje genovu i manji radni flok može osigurati veliko pojačanje po pitanju performansi, kontrole i udobnosti jedrenja po jakim vjetrovima. Naravno, to uključuje kupovinu dodatnog jedra, a također to uključuje i potrebu za prostorom u koji će se spremiti jedro koje se ne koristi i naravno, povremeno mijenjanje tih jedara. Ali zbog svog oblika, manji flok osigurava bolje performanse i kontrolu nego zarolana genova.

 

Rano mijenjanje

Neovisno o jedrima koja imate na jedrilici, osigurajte pravovremeno prebacivanje na manji flok – čim počnete o tom razmišljati i dok je još uvijek to relativno jednostavno napraviti. Ako očekujete da će dan biti vjetrovit manji flok možete postaviti još dok ste vezani u luci ili dok ste na sidru. I dok je to samo mali kompromis s obzirom na performanse po umjerenom vjetru, to će sigurno osigurati ugodno i zabavno jedrenje i po jakom vjetru.

 

Skraćivanje glavnog jedra

Još uvijek imate previše snage i pritiska u jedrima i s manjim prednjim jedrom? Sljedeći korak je da skratite glavno jedro.

Vira (letanje) i pojalabanda po jakom vjetru

Valovi koji idu u kombinaciji s jakim vjetrovima mogu znatno otežati bilo koji manevar. Kad morate virati, pričekajte trenutak slabljenja refula i počnite s okretanjem pramca dok se penjete uz val. Okrenite kormilo toliko da vam idući val gurne pramac u željenom smjeru.
Po ekstremnim uvjetima nećete uopće imati mogućnost viravanja. U tom slučaju morate plairati pojalabandu.
Naravno, pojalabanda po jakom vjetru također nije ugodna. Često je najjednostavniji način kontrole prednjeg jedra da ga zarolate. Pojalabandu po jakom vjetru najbolje je napraviti dok imate dovoljno brzine. Dok jedrilica surfa niz val, pritisak na jedrima je smanjen. Neka dodatni član posade pomogne u prebacivanju glavnog jedra na druge uzde i brzo krenite s popuštanjem škote čim lantina prođe središnjicu jedrilice. Pratite kurs i radite s kormilom da bi kontrolirali jedrilicu, jer će prilikom izlaska iz pojalabande spontano krenuti s kruženjem.
Kad je ponovno sve pod kontrolom, odrolajte prednje jedro. Koristite vinč da možete kontrolirano otpuštati konop od roll sistema, jer će pritisak postati prevelik da bi ga kontrolirali bez mehaničke pomoći.

 

 

Alternativa: Plovidba motorom

Ako jedrite sa skraćenim glavnim jedrom i zarolanom genovom i još uvijek je snaga u jedrima prevelika, zarolajte ili skinite prednje jedro i upalite motor. Plovidba motorom u vjetar i valove s glavnim jedrom osigurava ugodniju vožnju nego samo motoriranje bez jedara.
Plovidba motorom i jedrom omogućava vrlo visok kurs i to bez nasilnog posrtanja koje prati motoriranje bez podignutih jedara.
Natrimajte glavno jedro, kurs postavite dovoljno oštro da možete kontrolirati kut nagiba jedrilice, uključite autopilot i pratite situaciju ospred vas.

 

Na što treba paziti dok se vozi motorom

Provjerite da motor izbacuje vodu za hlađenje. Na nekim brodovima mjesto ulaska vode za hlađenje će biti iznad razine mora prilikom naginjanja broda. Agresivno posrtanje također može dovesti do ulaska zraka u cijev s gorivom. To može ugušiti motor i izazvati dosta problema da ga natjerate da ponovno proradi. Posrtanje također može podignuti talog s dna tanka s gorivom, što može dovesti do začepljenja dovoda goriva ili filtra goriva.

Motoriranje bez jedara vjerojatno neće biti dobro po valovitom moru. Jedra su potrebna – bar skraćeno glavno – da osigura stabilitet i dodatni poriv.
Također se preporučava izbjegavanje korištenje motora kad valovi dolaze s boka, jer to može dovesti do nekontroliranog „valjanja“, pa čak i do „bacanja na bok“.

 


 

 

 

Back To Top