Dobar vjetar s krme može vaše putovanje učiniti pravim užitkom.

Jedrenje na leptir

Uobičajena i sigurna kombinacija za klasično krstarenje je jedrenje u „leptiru“ s glavnim jedrom i flokom tako što se flok raširi s tangunom koji se osigura s konopom koji će onemogućiti prelet.

Jedrenje po jakom vjetru zahtjeva i jaku opremu. Potreban je tangun (ne mezzomariner), koji se može podignuti s „altom“ (ili rezervnim podigačem) i fiksirati s konopima prema provi i prema krmi. Škotina genove treba prolaziti kroz kraj tanguna (kraj tanguna se ne smije zakačiti za genovu).

Osigurač glavnog jedra mora biti odvojen od vanga glavnog jedra čiji jedini zadatak je da kontrolira otvaranje vanjskog poruba (twist). Osigurač mora ići prema provi i držati lantinu otvorenom. Po lošem vremenu osigurač treba ići od kraja lantine, kroz koloturnik (bocel) na provi i zatim u kokpit, zbog lakše kontrole. Ako se osigurač napravi u kombinaciji s vangom vjerojatni su problemi, pogotovo pri valovitom moru kad je izraženo posrtanje i ima puno valjanja. Ako lantina uroni u val, pritisak mora može iščupati koloturnik na pramcu ili iskriviti ili slomiti lantinu, a također je izvjestan scenario nekontroliranog okretanja jedrilice.

Velika opasnost osigurača lantine je pružanje osjećaja lažne sigurnosti. Nikad nemojte biti uvjereni u to da će osigurač spriječiti prebacivanje lantine na druge uzde. Uvijek nisko držite glave!

 

Jedrenje spinakerom

Standardno pitanje kod jedrenja spinakerom po jakom vjetru je – da li si lud?

Istina je da nepravilno utriman spinaker po jakom vjetru može dati previše snage jedrilici (overpower). Kad naučite bolje trimati možete jedriti i s punim jedrom i spinakerom i dalje imati kontrolu.

Po jakom vjetru, ako spinaker „odleti“ u privjetrinu, vjerojatno će ga i jedrilica pratiti. Po mnogo umjerenijim uvjetima može pomoći da tangun izvučete vani, da spinaker više ne bude skriven iza glavnog jedra. Po jakom vjetru ovakav trim stvara probleme.

Također, ako spinaker ode previše u visinu ili ga pustite da bude ispred jedrilice, tada će se nekontrolirano prebacivati s lijeve na desnu stranu. Dok spinaker „pleše“ jedrilica će se valjati, a posljedica je otežano kormilarenje i smanjenje kontrole.

Da bi se zadržala kontrola nad jedrilicom mora se kontrolirati spinaker. Spustite ga što niže spuštanjem tanguna i pritezanjem škotine. Ovakvo držanje na „kratkoj uzici“ sprječava spinaker od nekontroliranog kretanja i gubitka kontrole nad jedrilicom.

 

Jedrenje genakerom

Jedrenje genakerom po svježem vjetru i pratećim uvjetima na moru zahtijeva pažnju i na trim i na kormilo. Popuštajte škotinu da dozvolite genakeru da se izvuče od zavjetrine glavnog jedra i aktivno tou radnju pratite s kormilom da jedrilica i dalje jedri u željenom pravcu niz vjetar. Da bi izbjegli zaorcavanje u refulima, popuštajte škotinu genakera. Ako izgubite kontrolu skinite genaker i prebacite se na flok.


 

 

 

Back To Top