Ako želite upravljati jedrilicom, trimati jedra, imati nadzor nad instrumentima, očitavati kompas, pratiti flotu i biti odgovorni za taktiku – tada morate jedriti u solo kategoriji. A ako želite jedriti s posadom, pažljiva raspodjela dužnosti i odgovornosti je jedini način uspješnog nadmetanja s dobro raspoređenim ekipama.

Postoje tri osnovna načina postavljanja kockica u regatnoj piramidi: upravljanje jedrilicom, postizanje željene brzine i taktika. Posadu morate organizirati na način da svaka kockica dobiva potrebnu pažnju. A s tim orkestrom mora upravljati samo jedna osoba. Trimeri jedara i kormilar trebaju biti fokusirani na brzinu jedrilice, a taktičar mora biti odgovoran za kurs.

Čim se na jedrilici nađe više od jednog člana posade vrijeme je da se točno podijele uloge. U malim dvosjedima kormilar upravlja jedrilicom, a posada obavlja taktiku. U tročlanim posadama, kormilar i prednji član posade su fokusirani na trim, dok je srednji član zadužen za taktiku.

Raspored dužnosti mora biti temeljen na broju, vještini, iskustvu i interesima pojedinih članova posade. Svaka pozicija mora imati točno definirane dužnosti u svakom manevru, a manevri trebaju biti izvršavani na isti način svaki put!

 

Pravila rasporeda dužnosti

 

Podijeli i osvoji

Tijekom svakog manevra posada mora biti podijeljena u dvije skupine: jedna koja jedri brzo s jedrima koja su podignuta i druga koja podiže i spušta jedra. Nitko ne smije imati dužnosti u obje skupine.

 

Definiranje pozicija

Svaka pozicija ima specifične odgovornosti tijekom svake akcije i manevra. Prvo morate znati točan broj članova posade, definirati svaku poziciju, a zatim jedriti u punom sastavu svaki put kad ste na regati. Jednom kad se pozicije definiraju lakše možete dovesti novog člana posade na točno određenu poziciju koja ima točno određene odgovornosti. Zapisivanje koraka u svakom standardnom manevru sigurno će pomoći za postizanje rutine izvršavanja, što će sigurno olakšati prevladavanje nepredviđenih situacija.

 

Formirajte parove

Idealno bi bilo da su isti ljudi uvijek na svojoj poziciji na svakoj regati, ali najčešće to nije slučaj. S obzirom da to ne možete očekivati morate imati jezgru na koju možete računati u svakom trenutku, a potom dovoditi i povezivati nove (ili manje iskusne) članove sa standardnim članovima posade. Na primjer, novi član zadužen za rad oko jarbola može biti u paru s iskusnim bowmanom, ili iskusni trimer može nadgledati novog grindera...

 

Radite svoj posao

Ako jedna osoba ima problema s izvršavanjem svog zadatka, javljaju se problemi. Kad joj netko pokuša pomoći i ostavi svoj posao nedovršenim, problemi se gomilaju. Vrlo brzo više nitko nije na svom mjestu – svatko pokušava nekome pomoći – i samo dobivate ogromni nered. Osim u situaciji apsolutne nužde držite se samo posla koji je dodijeljen vama.

 

Trening

Ključ kvalitetnog usklađivanja posade je trening. Jednostavno nemoguće je utrenirati posadu za vrijeme regate. Tada nema dovoljno vremena za učenje, jer toliko toga se treba napraviti. Trening je nužan da bi pobijedili. Ne postoji drugi način!

 

Rutine na treningu

Dok planirate manevre stalno držite na umu princip „podijeli i osvoji“. Uvijek dio posade neka bude fokusiran na brzo jedrenje, čak i kad se ostali pripremaju za obavljanje nekog manevra. To možete testirati i dok ste vezani u marini ili bar dok ste bez jedara, da ugrubo vidite detalje i pozicioniranje.

Kad isplovite manevre trenirajte jedan po jedan: vira, pojalabanda, dizanje spinakera, skraćivanje glavnog jedra, izmjena flokova, jednako kao i trimanje i postizanje željene brzine. Potrebno je detaljno definirati odgovornosti svakog člana posade za vrijeme svakog manevra. Jednom kad postignete da svaki manevar napravite glatko na otvorenom moru vrijeme je da se prebacite na njihovo treniranje uz upotrebu bova, kao i uz dodavanje elemenata odbrojavanja vremena.

Još jedan izvrstan trening je izvršavanje manevara u potpunoj tišini. Jedna kormilarova riječ (ili vođe tima) je sve što je potrebno da se započne manevar. U tišini najbolje možete naučiti promatrati i pratiti što rade vaše kolege. Učenje rada u tišini omogućava uspješno rješavanja mnogih neočekivanih situacija.

Još jedan efektivni trening alat je rotiranje pozicija. Npr. ako pit i prova zamijene mjesta svatko od njih će bolje razumjeti potrebe ovih drugih za vrijeme regate. Slično, trimeri i kormilari kad zamjene mjesta bolje će razumjeti utjecaj jednih na druge.

 

Pronađite partnera za fini trim

Kad dosegnete stupanj da posada glatko napravi svaki manevar pronađite drugu jedrilicu s kojom možete trenirati. Jedrite paralelne kurseve da možete raditi na brzini. Jedrite „lovice“ da poboljšate vještine upravljanja jedrilicom. Pokušajte jedriti kratke match-race regate da pojačate natjecateljski zanos.

Kad ste sigurni u svoje vještine upravljanja i brzog jedrenja, onda ste tek spremni za regatno jedrenje.

Težina upravljanja jedrilicom raste s brzinom vjetra, stoga nastavljajte trenirati dok ne steknete pouzdanje u svim uvjetima. Pokušavajte ispolirati tehnike da smanjite kretanja po jedrilici. Stalno obraćajte pažnju na raspored mase. Stalno razmišljajte da raspored posade bude što bolji za cijelo vrijeme jedrenja.

Organizacija posade i njihove dužnosti su djelomično zadane izvedbom kokpita. Ako primijetitet da je neki član posade preopterečen za vrijeme nekog manevra pokušajte reorganizirati posadu, a možda i promijeniti cijeli raspored dužnosti da ravnomjerno rasporedite opterećenje.

 

 

Back To Top