Za početak, pod teškim uvjetima ne misli se isključivo na snagu vjetra. To su trenuci kad je kombinacija vjetra i valova takva da se nalazite u okolnostima kad je moguć rasplet u obliku gubitka kontrole nad jedrilicom. To se može dogoditi početničkoj posadi i po vjetru do 12 čvorova u maloj jedrilici, dok se iskusne posade na velikim jedrilicama mogu naći u takvim situacijama kad vjetar premaši tridesetak čvorova. 

Budite svjesni okolnosti i zadržite kontrolu!

Beaufortova skala je posebno koristan način za opis vremenskih uvjeta jer opisuje i vjetar i valove na ljestvici od 13 koraka, od bonace do uragana.Ova skala pokazuje da snaga vjetra raste eksponencijalno. Vjetar od 22 čvora je četiri puta snažniji nego vjetar od 11 čvorova, te u kombinaciji s visokim valovima, koji se lome, uvjeti postaju iznimno teški.

Za jedrilice predviđene obalnoj plovidbi, sposobnost da ugodno i sigurno jedre po jačem vjetru je ključna. U suprotnom stalno ćete biti u strahu od jakog vjetra, što će vjerojatno uništiti dio doživljaja. Iako su takvi uvjeti najčešće kratkog vijeka, njihov efekt je poražavajući.

S druge strane jedrenje u olujnim uvjetima s „uzobalnim“ krstašima je rijetkost, ali svejedno treba biti pripravan i za tu mogućnost.

 

Svjesnost teškog vremena

 

Iako velike oluje rijetko stižu nenajavljene, teško vrijeme i opasni valovi mogu se prikrasti ako niste upozoreni – pogotovo ako jedrite niz vjetar. Tada i vi i vaša posada možete biti ometeni ushitom brzog jedrenja, ne osjeća se toliko jačanje valovitosti i prividni vjetar je relativno slab.

Vrlo važno je obraćati pažnju na penjanje i spuštanje tlaka u barometru, mijenjanje formacija oblaka, a jednako tako i promjene vjetra, valova, temperature i vlažnosti zraka.

Ako se čini da je dolazak jakog vjetra neizbježan:

 • dobro provjerite poziciju gdje se trenutno nalazite i provjerite potencijalno opasna mjesta na karti, odnosno sigurne luke i uvale u kojima se možete skloniti
 • stavite na sebe kompletno olujno odijelo i sigurnosni pojas (haress), Uvijek ih možete skinuti kad se vrijeme smiri
 • organizirajte posadu, raspodijelite dužnosti u ovisnosti o njihovim sposobnostima i iskustvu
 • jak vjetar i veliki valovi su bučni. Dogovorite signale rukama za komunikaciju. Npr. jedan prst u zraku znači polako pritezanje škota, palac u zraku sve pritegnite i puni trim za orcu. Jednako tako prst dolje je za polako popuštanje škota, a palac dolje za kompletno opuštanje škota. Šaka znači zaustavite stezanje/popuštanje.
 • zatvorite sve prozore i otvore na palubi da se spriječi prodor mora u trup
 • osigurajte stvari koje nisu dovoljno čvrsto pričvršćene, kako na palubi, tako u samoj jedrilici. Očistite paluba od viška stvari i opreme koja bi mogla završiti u moru i stvarati probleme u jedrenju.
 • pripremite se za brzo kraćenje jedara
 • stavite najboljeg kormilara na kormilo, pogotovo za početni udar vjetra. Kormilarenje je zahtjevno po teškom vremenu i ne zahtijeva samo snagu, već i okretnost
 • provjerite da su ručna svjetiljka, alat i rezervna oprema na mjestu gdje ćete ih odmah pronaći u slučaju potrebe
 • pripemite jednostavnu hranu i piće u bocama koje se ne mogu razbiti i imaju usko grlo ili neku vrstu slamke
   

 

 

Back To Top