Na kraju ove naše priče iz meteorologije, dužni smo napomenuti da kartu stanja vremena ili budućeg stanja vremena možete dobiti u svakoj lučkoj kapetaniji ili marini. Zahvaljujući crtama istog zračnog pritiska - izobarama, s nje možete lako očitati stanje vremena i razvoj situacije. Na karti su ucrtane i fronte, a ponekad i očekivani smjer vjetra. Prognoza vremena za pomorce obnavlja se svakih dvanaest sati, a možete je u određeno vrijeme slušati preko brodske radiostanice ili običnog radija. U posljednje vrijeme, Državni hidrometeorološki zavod pružio je pomorcima stanje vremena na Jadranu takozvane Aladinove prognoze pa su web stranice DHMZ-a www.meteo.hr postale jako popularne među jedriličarima.
Te prognoze s detaljnim sinoptičkim kartama upućuju na razvoj vremena u razdoblju od 6 do 48 sati.
Mnogi meteorološki servisi, poput britanskog Weatheronline s web adresom www.weatheronline.co.uk, imaju prognoze i sinoptičke karte za sve zakutke i sva mora svijeta pa ćete s dobrim kompjuterom na brodu uvijek biti upućeni u to kakvo vrijeme treba očekivati. Ipak, ništa ne može zamijeniti obavijest službe za određeno more, a još manje naše vlastito iskustvo u prepoznavanju predznaka budućeg vremena.
Moj je savjet da redovito pratite vremensku prognozu da biste bili sigurni na moru te da podatke meteorologa uspoređujete s onim što vidite, na primjer: oblaci u čijem nazivu ispred stoji alto kao i cirusi, su oblaci srednjih visina, a jedni i drugi znače visinska zračna strujanja, dok na primjer niski nagomilani oblaci kumulonimbusi znače jak vjetar na morskoj površini, a ako su još i izrazito tamni, iz njih možete očekivati naglo pojačanje vjetra ili čak neveru.
Sada je na vama da pratite prognozu, uspoređujete je s vremenom, a vrijeme provjeravate prema predznacima koje smo spominjali i vrlo brzo ćete postati iskusniji i sigurniji na moru.

⇑ Ilustracija prikazuje podjelu Jadrana Hidrometerološkog zavoda na tri cjeline. Sjeverni Jadran do crte Ancona - Zadar, srednji Jadran do crte Dubrovnik - Vieste i južni Jadran do samih Otrantskih vrata. Na sličan način sam u tekstu i rastumačio meteorološke cjeline na Jadranu odnosno razliku u vremenskim uvjetima između sjevernog i južnog Jadrana. Prema osobnom iskustvu mislim da srednji i južni Jadran
imaju jako slične vremenske uvjete, a podjela između bitno različitih meteoroloških cjelina sjevera i juga bila bi nešto niže prema jugu, bliže Šibeniku.
 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top