Strast jedrenja je zarazna. Lako se širi na okolinu, a dobne granice ne postoje. Jedrenjem se možete početi baviti i u petoj ili šestoj godini, kada klubovi primaju djecu u školu jedrenja, kao i u zrelim godinama.

Za svaku životnu dob naći će se brod na kojem se može jedriti, pa i natjecati se. U pravilu, manji, “mokri” brodovi, bez balastnih nepomičnih kobilica, bliži su mlađim i vitalnijim jedriličarima, ali oni koji su počeli jedriti na tim “malim brodima” nikad ne odustaju potpuno od njih. Najbolji je primjer poznati danski jedriličar Paul Elvstrom, koji je, nakon nekoliko olimpijskih medalja u jednosjedu klase Finn, prešao u svojim šezdesetim godinama na superbrzi olimpijski katamaran Tornado, kojim je na Olimpijskim igrama osvojio brončanu medalju. I poznati austrijski jedriličar Raudashl također u svojim šezdesetim godinama bilježi uspješan nastup na Olimpijskim igrama za svoju zemlju. Za regatnog jedriličara vrhuncem karijere može se smatrati eventualni nastup na Olimpijskim igrama ili sudjelovanje na America’s Cupu.
E, pa nakon naše male škole jedrenja ne samo što ćete puno više uživati u pogledu na regatno polje, pa i preko malih ekrana, nego ćete i sami moći sudjelovati u klupskim natjecanjima, bez obzira na to kojoj dobnoj skupini pripadate. A ako vas natjecanje ne privlači, možete uvijek za svoj užitak zajedriti sami ispred matične luke ili makar jednom godišnje unajmiti jedrilicu i s društvom krstariti našim prelijepim Jadranom.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top