Nevere ili oluje najlakše je laički rastumačiti kao nestabilnu zračnu masu niskog zračnog pritiska koja se javlja uslijed većih razlika u temperaturi na manjem području. Vjetar i padaline u području nevere mogu biti veoma jaki i žestoki. Neveru prepoznajemo po grupaciji tmurnih bremenitih i tamnih oblaka koji putuju horizontom, a one najopasnije imaju oblik nakovnja. Na Jadranu dolaze najčešće iz smjera zapada i sjevera. Prepoznajemo ih i po početnom slabom vjetru koji puše prema njima, da bi s dolaskom nevere naglo okrenuo smjer i zapuhao iz pravca odakle dopiru oblaci. U akvatoriju srednjeg i pogotovo južnog Jadrana sezona nevera počinje završetkom najtoplijeg dijela ljeta, sredinom kolovoza, a završava izjednačavanjem temperatura sredinom rujna. Na tom području, u razdoblju od lipnja do rujna, nevera se javlja u prosjeku tri dana u mjesecu, ali na sjevernom Jadranu nevere se u prosjeku javljaju po pet i više dana mjesečno. Brzina je napredovanja najčešćih nevera koje dolaze iz sjeverne Italije odnosno Padske nizine, nekih petnaest kilometara na sat.
Prema brzini nailaska, nevere dijelimo na postepene i iznenadne. 

⇑ Na slici vidimo povlačenje zimske nevere

Kod postepenih, vjetar ubrzava laganim tempom, a tako pada i barometar. Kiša pada u posljednjim trenucima nevere i prolazi zajedno s posljednjim udarima vjetra. Kod iznenadnih nevera, tlak zraka prije početka tek malo padne, da bi odmah nakon toga opet porastao. Nedugo nakon toga, tlak zraka počinje drugi put padati, ali tada veoma naglo. Maksimalnu jačinu vjetar doseže za vrlo kratko vrijeme i ne traje previše dugo. S prolaskom vjetra i kiše, nevera je gotova, vrijeme je posve bistro, a s obale puše lagani vjetar.

⇑ Slika prikazuje južni kvadrant u jutarnjim satima u ranu jesen, nakon prolaska kišovitog vremena. Duga na istoku je pokazatelj lijepog vremena, nestajanja oborina i raščišćavanja nebeskog svoda od nakupina oblaka. Zapamtite, duga na zapadu, upravo obrnuto, najčešće je predznak pogoršavanja vremenskih prilika i oborina, na Jadranu naravno.

 

iz knjige "Jedrenje - mornarske vještine" Emila Tomaševića

Knjige nema u slobodnoj prodaji, ali je dostupna svim polaznicima Ultra škole jedrenja

 

Back To Top