Spinaker povećava učinkovitost i površinu jedara u jedrenju niz vjetar.

Koristi se:

• kod jedrenja s vjetrom u bok, kada predstavlja “moćno” prednje jedro i kada vjetar struji od prednjeg prema zadnjem rubu. Tada se spinaker ponaša kao aerodinamička površina.
• kod jedrenja sasvim niz vjetar, kada spinaker jednostavno hvata vjetar poput padobrana. Ne ponaša se kao aerodinamička površina jer vjetar ne struji od prednjeg prema zadnjem rubu jedra. Upravo iz ovog razloga dok budemo opisivali način na koji se tijekom jedrenja niz vjetar sila generira u spinakeru, umjesto termina aerodinamička sila, koristit ćemo termin porivna sila.

Trimanje spinakera je složenije u odnosu na trimanje ostalih jedara. Budući da je spinaker čvrsto pričvršćen samo u jednoj točki, strujanje po njegovoj površini često je vrlo nepravilno.

Kako bi spinaker bio pod kontrolom, nije potrebno samo znanje o trimu spinakera već veliko iskustvo i koncentracija.

U ovom poglavlju pokušat ćemo riješiti neke od zagonetki spinakera. Prije nego krenemo sa opisom trima, pogledat ćemo koji su osnovni krojevi spinakera i saznati zašto su dimenzije spinakera upravo takve kakve ih danas vidimo. Nakon toga opisat ćemo kontrole kojima možemo mijenjati i prilagođavati formu spinakera prevladavajućim uvjetima na moru.

Na kraju govorit ćemo o trimanju spinakera za jedrenje oštrije u vjetar te za jedrenje s vjetrom sasvim u krmu pri različitim brzinama vjetra.

 

iz knjige "Biti brži"

ing. pom. Stjepan Vitaljić

 

 

Back To Top