...da Barba Branko s Lovrom Perhatom za kormilom sustigne Toto travel Marija Hrvoja i bude najbrži na 8. kolu Splitske trening lige.

A tri minute i preciznih 38 sekundi iza Barba Branka u cilj ulazi Big Grin kojim je kormilario Luka Jerčić. Ove tri jedrilice su u bile najbrže u realnom vremenu, dok je po THC-u situacija na postolju bila slična, ali na vrh se popeo Diablo Darka Orlandinija, dok su Big Grin i Toto Travel zauzeli drugo i treće mjesto.

Domaćini ovog kola su bili članovi JK Split. Njihovo prvo domaćinstvo ove sezone bilo je prije četiri kola kad je 16 jedrilica jedrilo po umjerenom jugu u Kaštelanskom zaljevu, a ovog puta se 20 jedrilica nadmudrivalo na mnogo zanimljivijoj ruti koja se pružala s obje strane Marjana:

Start je definiran linijom koja je bila između oznake usamljene opasnosti Garifulin i crvene pilates lopte u ulozi pina. Kurs je zahtijevao jedrenja prema Institutu i ostavljanje zelene plutače lijevim bokom na putu prema komunalnoj plutači ispred lučice Zenta. Ta pozicija je ujedno definirana i kao pomoćni cilj u slučaju bezvjetrice. Međutim, nakon dolaska do Zente svi su nastavili dalje i govnjaru, pardon, komunalnu plutaču, ostavili desnim bokom. Slijedio je povratak prema Institutu i zelenoj plutači koju se sad ostavljalo desnim bokom.

Posljednja točka obaveznog prolaska je bila žuta plutača u Kaštelanskom zaljevu, 300m zapadno od "podmornice". Kurs je zahtijevao njen obilazak desnim bokom i povratak prema cilju između Garifulina i pilatesa. Ukupni suma sumarum je bio 10.8 NM i to je bio jedan od elemenata koji su se unosili u službenu THC formulu.

Izbrojanih 20 jedrilica na startu nije se identificiralo u punom sastavu kad je trebalo prijaviti scoreceeperu vrijeme ulaska u cilj. Nećemo ulaziti u razloge potrebe za anonimnosti, pa ćemo samo napisati da se identificirani finiši mogu pročitati na ovom linku.

Vremenska prognoza ovog puta nije baš pogodila. Iako je bio najavljen umjereni maestral puhalo je uglavnom iz trećeg kvadranta.

Kao što je spomenuto u uvodu, na polju su dominirali najveći. Oni su se rasporedili između minimalnih 2 i pol sata, pa do dva sata i 59 minuta koliko je trebalo Paradižotu. Između njih je bio samo jedan uljez. To je bio vragolasti Zero 22 od vatrenih 6 metara i 60 centimetara. S 2:50:30 jedrenja posada Darka Orlandinija završava na vrlo visokom 5. mjestu! Tako dobar rezultat im je donio respektabilnih 5 korigiranih minuta prednosti u odnosu na drugoplasirani Big Grin po THC-u.

Koliko ozbiljno jedriličari i jedriličarke koji sudjeluju na ligaškim susretima shvaćaju ove treninge najbolje ilustrira podatak da su se ulasci u cilj kontinuirano nastavili još 3 sata nakon što je Toto Travel presjekao liniju cilja. Ukupno 5 sati i 35 minuta trebalo je Ančici da dođe do crvene pilates lopte i odnese je na ražentavanje u Lučicu.

Na kraju ova Micropoma ipak nije bila posljednja, jer je iza nje ostala druga jedrilica ovog tipa, Briva, koja je do pomoćnog cilja uspjela stići nekako u isto vrijeme kad je i jedan od vječnih favorita lige, Quaka, ulazila u cilj s druge strane Marjana (9. u generalnom plasmanu). Taj svoj status konkretno dokazuje zadržavanjem liderske pozicije u generalnom plasmanu nakon ovih 8 kola.

Najznačajniji skok s bodovima 8. kola ostvaruje Viga koja je trenutno na drugom mjestu s kojeg je na svoju poziciju kolo ranije prebacila Tomu, dok Fugu i dalje čvrsto stoji na trećem mjestu. Značajan napredak je napravio i Toto Travel koji je sad na 6. mjestu. Uz ovu pobjedu za ovo približavanje vrhu ljestvice maksimalno su iskorišteni i bodovi osvojeni pod kodnim imenom "Ćuf ćuf 2" u 4. kolu i drugo mjesto iz 6. kola kad je Marija Hrvoja i ekipu za vrlo tijesnih 30 sekundi u napetom finišu pobijedio Barba Branko s Lovrom Perhatom na timunu.

Za THC korigirana vremena u ovom kolu se nadmetalo 14 posada, a točan raspored na kraju nalazi se na ovom linku, dok se ukupno stanje po premjeru nakon osam kola može pročitati na ovom linku.

 

Naslovna foto: Damir Kraljević

 

Back To Top