Vrlo mala Fiumanaka, odjedrena u subotu 19. rujna bila je dio finala Festivala sportske rekreacije koji se tijekom ljeta organizirao na Platku, a ujedno je bila i početak tjedna čija kulminacija će biti u subotu 26. rujna, a to je velika, klasična Fiumanka, regata krstaša koja redovito okuplja skoro sve što jedri iz Kvarnerskog zaljeva, pa i šire.

Inače se Fiumanka održavala u lipnju, ali zbog dobro znanih okolnosti organizatori su bili primorani istu premjestiti u rujan nakon što se situacija po pitanju Korone smirila.

Oduvijek Fiumanka nije bila samo regata, već manifestacija s cijelim nizom popratnih aktivnosti čija kulminacija je jedrenje ispred Rijeke, na uvijek istoj ruti s ciljem ispred Gata Karoline Riječke. I ove godine organizatori su se u suradnji s gradom Rijeka potrudili da svojim sugrađanima ponude hrpu različitih događanja, a kompletan program je odavno objavljen na njihovim web stranicama.

U skraćenoj verziji izgleda ovako:

 

SUBOTA 19. 9.

16:00 - JAKO MALA FIUMANKA

 

NEDJELJA 20. 9.

15:00 do 18:00 - TORPEDO SAILING CUP (Riječka luka – Torpedo)

 

23. – 30. 9. EUROPSKI TJEDAN SPORTA (Molo longo)

 

25. i 26. 9.

18:00 do 24:00 - Placa pod zvjezdanim riječkim nebom

 

PETAK 25. 9.

15:00 do 18:00 - MEDIJSKA REGATA
20:00 - Zabavni program

 

SUBOTA 26. 9.

SPORTSKI PROGRAM NA MOLO LONGU – EUROPSKI TJEDAN SPORTA
12:00 do 18:00 - 21. FIUMANKA – regata za klasu krstaš
20:00 - CEREMONIJA PROGLAŠENJA POBJEDNIKA 
21:30 - Zabavni program

 

NEDJELJA 27. 9.

11. HUMANITARNA ROTARY REGATA (RC RIJEKA)

 

Što se jedrenja tiče, treba primijetiti da je Medijska regata planirana za petak u principu pozivnog karaktera i tu organizatori osiguravaju jedrilice za svoje medijske partnere pružajući im mogućnost da se i novinari iskušaju u jedrenju, odnosno da okuse dio atmosfere koju će u subotu samo snimati iza daljine.

Tako da je za jedriličare koji dolaze s udaljenijih lokacija petak u stvari predviđen za okupljanje u Rijeci, a glavni razlog dolaska i regata otvorena za sve starta u subotu u 12:00 ispred Molo Longo.

Trenutna vremenska prognoza još nije baš pouzdana, jer se od jučerašnjeg juga promijenila na buru, a prijelaz se po prognostičkim modelima treba desiti tijekom startnog vremena... tako da s kalkulacijama po pitanju izbora opreme i broja posade na boku treba pričekati još koji dan, ali u svakom slučaju zabava i ugodan dan na moru su osigurani.

 

Naslovna foto: www.fiumanka.eu

 

Back To Top