Najvjetrovitije kolo ovogodišnje lige organizirao je JK Strožanac. To im je već drugo domaćinstvo u ovoj sezoni. Prvi put u 2019. su ugostili kolege jedriličare na 3. kolu koje je odjedreno 20. siječnja i to po suprotnim vremenskim uvjetima.

Vedro jugo je bilo u najavi nekoliko dana prije održavanja 7. kola Splitske trening lige i s obzirom na udaljenost koju je trebalo prijeći po takvim uvjetima na moru do mjesta održavanja treninga, mnogi potencijalni sudionici su dugo razmišljali da li će se otisnuti put južnog splitskog predgrađa.

Naravno, najveći problem je bio najmanjima, a koji su ujedno i s druge strane Marjana, pa je flota bila svedena na samo 13 uglavnom većih i novijih jedrilica.

U nedjelju su se vremenski elementi s kojima su se jedriličari morali hrvati mogli ksupiti u dva najvažnija podatka... veliki val i pratećih 10-20 čvorova juga. Uvjeti su bili vrlo dobri za testiranje izdržljivosti i posada i jedrilica. Konkretni primjeri su Diablo koji je odustao zbog problema s jarbolom, Quaka s kupanjem posade i Janska II s rasparanim jedrima. A također se organizatori nadaju da su ostali proveli ugodno vrijeme na moru prožeto s ugodnom jurnjavom prilikom povratka od Velog rata.

Ruta na kojoj se jedrilo je bila duljine 14.2NM i bila je prilično jednostavna. Start je dan ispred Strožanca, tukla se orca do Velog rata, pa spust do Stobrečke govnjare i kratki sprint do Strožanca.

Jedreno vrijeme najbrže jedrilice u realnom vremenu je bilo 2 sata i 17 minuta Riječ je o Big grinu, jedrilici koja je imala premijerni nastup u Ligi, a koliko je ova ekipa bila dobra govori i njihova pobjeda po THC-u za skoro 5 korigiranih minuta ispred posade Paradižota koja je također drugoplasirana u realnom vremenu, a tu je razlika bila 11 minuta.

Trećeplasirani u realnom vremenu su bili na jedrilici Farabut kojom je ovaj put kormilario Lovre Perhat. Inače je Lovre u dva prošla kola ostvario dvije pobjede i bilo je zanimljivo vidjeti hoće li mu to poći za rukom i ovaj put. Međutim, 7 minuta mu je nedostajalo za drugoplasiranom Leom Vojković i 16 za Lukom Jerčićem. Što se tiče kalkulacije po THC-u tu ga je s postolja izgurao Igor Piacun koji je treće mjesto s 15 korigiranih sekundi prednosti oduzeo jedreći na Ultra ribici (u realnom vremenu je završio na petom mjestu).

Domaće boje je branila jedino jedrilica Arja s kojom je posada Mirka Stupala dojedrila do 7. mjesta u Openu.

Po pitanju posljedica na generalni plasman nakon ovog kola lige, u generalnoj tablici Quaka je i dalje neprikosnoveno prva unatoč tome što je ostala bez bodova u ovom kolu. Jedina rošada na samom vrhu desila se između Fugu i Vige koji su se zamijenili na 3. i 4. mjestu.

Kod THC-a se desilo par promjena više. Kain koji je izostao već dva kola počeo je osjećati značajne posljedice tih izostanaka. S drugog mjesta pao je na peto, a prema vrhu su krenuli Farabut, Fugu i Sinbad. Quaka je i dalje na vrhu i za sada još uvijek neuhvatljiva!

Foto: Mislav Šolić

 

Naslovna foto: Vedrana Vesanović

 

Back To Top