Marko Smolić i njegova posada su pokazali da je rezultat na Europskom prvenstvu u dvobojskom jedrenju vikend ranije ipak bio samo plod niza nekoliko loših stvari koje su rezultirale plasmanom koji nije onakav kakav svojom kvalitetom zaslužuju.

European Match Race Tour je u Tivtu organizirao finale ovogodišnje sezone. I ove godine je ciklus krenuo u veljači iz Šibenika, pa su nakon toga regate organizirane u Tivtu (Crna Gora), Podersdorfu (Austria), Gothenburgu (Švedska), Copenhagenu (Danska), Swinojuscie (Poljska), Ravenna (Italija) i na kraju ponovno u Tivtu regata o kojoj je ovdje riječ. Ukupno je sudjelovalo 38 posada iz 14 Europskih država!

Domaćini u Crnoj Gori su članovi Porto Montenegro Yacht Cluba sa svojom flotom jedrilica J70. Kao i sve ostale regate toura i ova je imala tri natjecateljska dana, prvi Round Robin je krenuo u petak 14.

S obzirom da se na regatu prijavilo 6 posada predviđeno je da se pokuša odjedriti dva Round Robina nakon kojih bi slijedila polufinalna jedrenja, serija "king of the castle" i finale.

Foto: Elena Shu

Petak je bio više nego izdašan s vjetrom. Puhao je lokalni južin i maestral između 5 i 10 čvorova. Odjedrio se kompletan prvi RR, što bi za 7 posada značilo 15 matcheva, odnosno 7 i pol flighteva. Također je započet i drugi RR od kojeg su odjedrena 4 matcha.

Najbolji skor u prvom RR je imao francuski predstavnik Sylvain Escurat s četiri pobjede i jednim porazom. Iza njega su se našla čak tri kormilara s po tri boda. Kao i uvijek, u takvoj situaciji redoslijed na ljestvici određuju međusobni omjeri snaga. Najbolji ishod je imao Marko Smolić, a iza njega su ostali slovenci predvođeni Bojanom Rajarom i poljaci s Piotrom Harasimowiczem kao glavnim i odgovornim. Na preostala dva mjesta su se plasirali još jedan hrvatski predstavnik, Teo Piasevoli i austrijska posada predvođena Helmutom Czasnyjem. Obje posade su imale po jedan bod, ali Teova pobjeda je bila baš protiv Helmuta.

U subotu vrijeme nije bilo povoljno za jedrenje kao u petak, vladala je bezvjetrica uz kratke pljuskove i uspješno su odrađena još samo dva flighta. Naposljetku je istaknut N iznad A...

S obzirom da je za nedjelju predviđeno jedrenje finalnih jedrenja RO je morao posegnuti za jednim novitetom u pravilniku dvobojskih jedrenja, a tiče se bodovanja u situacijama kad jedan od Round Robina nije zatvoren do kraja. 

Generalni plasman se dobiva zbrojem rezultata iz jednog i drugog RR, ali s obzirom da kormilari nemaju jednak broj matcheva oni koji su odjedrili i u jednom i u drugom RR, a pobijedili su, umjesto jednog boda dobivaju po 0.5 bodova. Tako da se konačna rezultatska situacija morala sagledati iz prilagođene tablice.

Iz nje vidimo da su naše posade bile na sličnim pozicijama kao i dan ranije. Marko Smolić i njegova ekipa iz Wave Youth time je zadržala drugo mjesto, dok je posada Tea Piasevolija pala na 6. mjesto. Ovo inače nije pozicija na kojoj se Teo nalazi na ovim regatama, ali splet okolnosti je i ovaj put imao svoje prste u cijeloj priči. Teo je u Tivat stigao sa svojom standardnom posadom, ali viroza izbacuju iz kokpita dva standardna člana i da organizator regate ne bi izgubio još jednu od najavljenih posada Teo gentlemanski pristaje jedriti s momcima iz lokalnog jedriličarskog kluba.

Foto: Elena Shu

U nedjelju se odjedrilo još 14 dvoboja. King of the Castle ili derbi začelja odjedren je na dvije pobjede. Obje je odnijela kombiniran Hrvatsko - Crnogorska posada s Teom za kormilom ispred Slovenske posade predvođene Bojanom Rajarom.

Prvi finalista je dobiven omjerom 3:0 u korist Escurata protiv Czasnyja, dok je drugi finalist postao Harasimowicz koji je pobijedio Smolića 3:1.

U malom finalu, odnosno u borbi za treće mjesto SMolićeva ekipa odnosi pobjedu protiv Czasnyja s glatkih 2:0, dok pobjedu na posljednjoj regati ovogodišnjeg toura odnose poljaci.

Foto: Elena Shu

Wave Youth ekipa je ovaj put imala promjenu na poziciji bowmena. Na provi nije bio standardni Martin Petković koji je zbog trenerskih obaveza morao biti na regati optimista u Puli, a na njegovo mjesto je uskočio Biogradski jedriličar Marin Golem. Računa o glavnom jedru je vodio Roko Copić, dok se prednjim jedrima bavio Juraj Radačić.

A evo za kraj i par dojmova vođe naše ekspedicije i spiritus movensa Šibenskog Wave Sailing Centera Tea Piasevolija:

Momci su super odjedrili. Na kraju je ispala prava sportska priča. Prošli vikend im nije išlo kako treba i sad se vrate na najbolji mogući način! Polufinale protiv Harasimowizca su čak i poveli s 1:0, drugi plov su vodili... sve su odradili na pravi način i definitivno privukli pažnju na sebe. Najbolje je to što imaju uvjete za treniranje, nekog da im pokaže, mladi su i cijela budućnost je ispred njih. Također ih je dovoljno da uvijek netko može nekog zamijeniti, evo sad je tako Marin Golem uskočio umjesto Martina Petkovića. Meni je sad želja da oformim još jedan tim za kojeg već postoje kandidati u vidu nove generacije Valovih laseraša. Među njima je čak i jedna djevojka.  A po pitanju mog nastupa na ovoj regati... eto, posada je bila prepolovljena zbog viroze pa sam u dogovoru s organizatorima zajedrio s domaćim momcima koji su dali sve od sebe, ali nedostajalo je zajedničkog treninga i iskustva.

Teo Piasevoli, Wave Sailing Center

 European Match Race Tour se nastavlja i u 2019. a ponovno će prva regata biti organizirana u veljači u Šibeniku u aranžmanu Wave Sailing Centera i JK Val.

 

Naslovna foto: Elena Shu

 

Back To Top