Ovo proljeće je rezervirano za održavanje prvog izdanja D-Marin Hrvatske jedriličarske lige (CSL - Croatian Sailing League), natjecanja koje se održava po licenci Sailing Champions League.

Wave Sailing Center iz Šibenika je u suradnji s D-Marin otkupio licencu od organizacije koja povezuje jedriličarske klubove u jednom globalnom natjecanju s ciljem traženja najboljeg kluba na svijetu. Do sada je liga brojala petnestak članova među kojima je jedna od najpoznatijih bila Njemačka, Segel Bundes liga, s ogromnom flotom klupskih jedrilica. Naravno, kao i uvijek vrlo su važni financijski uvjeti u kojima rade pojedini klubovi i posade, tako da kad se povuče paralela s uvjetima na Jadranu možemo slobodno reći da smo u odnosu na većinu još u povojima. Ali važno je da se ovo natjecanje pokrene i pogotovo da se mladim jedriličarima pruži mogućnost natjecanja i kad izađu iz klasa u kojima su proveli svoje djetinjstvo i teenagerske godine.

Za pretpostaviti je i da će se iz mladih posada koje će se natjecati u ligi biti mnogo lakše regrutirati članove za posade regatnih krstaša. Trenutno je to područje u kroničnom deficitu, jer unatoč popriličnom broju vrlo kompetitivnih krstaša na mnogim regatama vidimo samo 10-15 uobičajenih posada dok ostali vlasnici imaju problema s ekipiranjem.

U sezoni 2018. oglašeno je da će pravo nastupa imati 8 posada koje prve zadovolje uvjete prijavljivanja. Dva tjedna nakon objavljivanja službenog Oglasa natjecanja ta kvota je u potpunosti popunjena, čak su neki klubovi morali ostati "ispod crte".

Ako krenemo abecednim redom prvi na startnoj listi su članovi JK Bura iz Makarske. Trenutno je to sredina s malom flotom respektabilnih open plovila i za očekivati je da će se vrlo brzo snaći na Platuima i "đejevima" na kojima će se jedriti D-Marin Croatian Sailing League.

Za njima slijede članovi YC Kornati iz Murtera. Očekivalo se da će boje svoga kluba braniti posade čija jezgra su Tonko Rameša i Antonio Arapović, ali zbog profesionalnih obaveza i nemogućnosti sudjelovanja na svim regatama ovu su odgovornost prebacili na mlađe članove. Tako da će u D-Marin CSL osovina kluba biti braće Fržop, Jušići...

Kontinentalni dio Hrvatske predstavljat će posada JK Medveščak iz Zagreba. Jan Winkler i društvo s regatnog krstaša Yellowpad, redoviti sudionici su D-Marin CRO ORC Kupa. Definitivno je riječ o vrlo iskusnom timu s mnogo milja i regata iza sebe, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći na jedrilicama koje su upola manje od onih na koje su naviknuli.

Sa sjevera Jadrana stiže posada JK Neverin, Čavle. Po informacijama kojima raspolažemo njih će predvoditi Hrvoje Petrović. To je jedriličar koji se posebno profilirao za dvobojsko jedrenje, a nekoliko match raceova je odjedrio i u Šibeniku pa je upoznat s mogućnostima dijela flote koja će biti na raspolaganju.

Iz Šibeniku susjednog Primoštena i njihovog istoimenog kluba je također stigla jedna prijava. Nositelj momčadi će biti Miro Kožuh, a tko će mu praviti društvo u kokpitu vidjet ćemo uskoro. Inače Primoštenci sudjeluju na mnogim regatama krstaša, ali nemaju vlasničku flotu kao što je slučaj s drugim sredinama.

I Split će imati predstavnike iz istoimenog kluba. To su kolege posade iz JK Medveščak u D-Marin CRO ORC Cupu, a jedre na Firstu 40.7 pod imenom Mareus II. Riječ je o ekipi u kojoj ima nekoliko kandidata za svaku poziciju na brodu, pa će biti zanimljivo koga će izabrati za jedrenje u CSL.

Klub domaćin svih ovih natjecanja, JK Val iz Šibenika, također ima svoje predstavnike. S obzirom da je flota Platua praktički na neograničenom raspolaganju podmlatku kluba izbornik ove ekipe će imati slatke brige oko toga tko će jedriti na kojoj regati. Uglavnom će to biti mladići koji su trenutno aktivni u klasi laser, a ima i nekoliko starijih momaka. Svi oni su bili i na match race Prvenstvu Hrvatske za 2017. godinu i pokazali da imaju i znanje i mogućnosti za ostvarivanje visokih plasmana.

YC Zlarin je 8. na ovom abecednom popisu. Okosnicanjihovog tima će biti kombinacija mladosti i iskustva. Mladost predstavlja Filišp Miroić, a iskustvo Neno Bjažić. Koga su još pronašli na svom škoju za nastup u Šibeniku ostaje nam da vidimo za otprilike dva tjedna.

Termin prve regate je 3-4. veljače. Druga će biti 12-13. svibnja, a finalna 09-10. lipnja. I kao što piše u Pravilniku D-Marin Croatian Sailors League "dvije prvoplasirane ekipe u generalnom plasmanu nakon treće regate dobivaju pravo nastupa na kvalifikacijama World Sailing Champions league za 2018. godinu".

 

Back To Top