Tivatatski Porto Montenegro Yacht Club je od 8. do 10. lipnja bio domaćin druge ovogodišnje regate dvobojskog tipa, a koja se bodovala za jedan od velikih svjetskih ciklusa.

Ovaj put je riječ o suradnji s Match Race Super League, gdje se ova regata boduje zajedno sa 17 drugih regata u 2018. godini. Osvrnut ćemo se na nju zbog nastupa hrvatske posade šibenskog Wave Sailing Center koju predvodi Teo Piasevoli.

Termin ove regate se poklopio s još jednom od regata iz toura. To je bila regata Portugese Open. Na kraju je na svakoj od ovih regata bilo po 6 posada... možda bi organizatori o tome trebali malo povesti računa prilikom slaganja kalendara za iduću godinu, ali vjerojatno su i oni toga svjesni.

Uglavnom, na regati u Crnoj Gori jedrili su predstavnici Francuske, Poljske, Hrvatske, Švicarske, Crne Gore i Australije. A u našoj posadi uz kormilara Tea jedrili su još Simon Triva, Ante Jušić i Šime Markić. Jedrilo se na novoj floti jedrilica J 70 kojih je Porto Montenegro nabavio 8 komada i s njima zamijenio svoju staru flotu jedrilica klase Blu 26. 

Foto: Porto Montenegro Yacht Club

Što se samog jedrenja tiče, nije ga bilo previše. Najviše se jedrilo u petak, prvog dana regate. Tada se po lokalnom maestralu uspio odjedriti skoro cijeli jedan round robin, odnosno serija dvoboja jedan protiv drugog. Nastavak jedrenja je prekinula jaka kiša. Slijedeća dva dana su u stvari samo iskorištena za kompletiranje tog jedinog kruga.  Svaki dan po jedan flight.

Na kraju su naši momci završili na trećem mjestu. U pet matcheva su ostvarili tri pobjede i imali su bolje rezultate u odnosu na konkurentsku posadu s istim brojem bodova. S obzirom da je uz Tea jedino Simon redoviti član ove posade rezultat je vrlo dobar. Ante je momak koji je inače do nedavno bio aktivan u Laseru, dok je Šime standardan član posade na ORC krstašu X-Cite.

Uz ovu "seniorsku" posadu u Tivat je po izvornom planu trebala otputovati još i juniorska posada iz šibenskog JK Val. Međutim, termin match racea se promijenio i poklopio s finalom Hrvatske jedriličarske lige u kojoj su juniori imali ambiciju osvajanja naslova.

Konačan poredak u Tivtu je bio slijedeći:

  1. Sylvain Escurat (FRA)  
  2. Piotr Harasimowicz (POL) 
  3. Teo Piasevoli (CRO) 
  4. Alexa Bezel (SUI) 
  5. Jeremija Kurbanovic (MNE) 
  6. Tony Browne (AUS) 

S obzirom da je regata imala kategoriju "grade 3" dijelilo se dosta bodova za rang ljestvicu World Sailinga. Pobjednički kormilar je sa 127. mjesta skočio na 79., dok je drugoplasirani Poljak na vrlo visokom 35. mjestu na svjetskoj rang ljestvici, što mu je najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri. Jednako vrijedne bodove je osvojio i Teo koji je sa 70. mjesta skočio na 51. mjesto i također zauzeo najvisočiju poziciju u dosadašnjoj match race karijeri. 

Nekoliko manjih fotogalerija s regate možete pronaći na Facebook stranicama organizatora.

Osim jedrenja, Teo je u programu putovanja na jug imao i radne sastanke s predstavnicima match race organizacije, a o čemu je bilo riječi bit ćete ubrzo informirani.

 

Naslovna foto: Porto Montenegro Yacht Club

 

Back To Top