Od 22. pa do 24. travnja JK Vega iz Pula bila je domaćin Otvorenom prvenstvu Hrvatske za klasu ILCA 4, regati na kojoj je sudjelovalo 15 djevojaka i 26 momaka koji su po laganom jugu uspješno odjedrili čak devet plovova.

Samo troje natjecatelja bilo je iz Slovenije, ali stigli su jedni od najboljih. Peter Koprivec iz JK Burja bio je najbrži dečko i ujedno najbrži u apsolutnoj kategoriji. Za samo jedan bod bio je bolji od najbrže djevojke, Petre Marendić iz Splitskog Mornara.

Uz njih se na postolje popeo Tristan Tol iz kluba domaćina kao apsolutno iznenađenje čak i svog trenera jer mu je ovo bila tek treća regata u ovoj klasi! Od Petre ga je dijelilo šest bodova i imao ih jednak broj kao četveroplasirani Slovenac Svit Dujmović Sterpin iz JK Pirat.

Znači, kad se iz slike makne Peter, Petra i Tristan su prvaci Hrvatske za 2022. godinu!

Foto: Nadan Kosanović 

Detaljnije o situaciji na moru ispričao je predsjednik Regatnog odbora Ted Weidlich:

Puhalo nam je jugo i jugozapadnjak. Najviše smo izmjerili 14 čvorova. Kurenat je bio stalno prisutan, a posljednjeg dana bilo je i dosta vala.
Prvi dan smo odradili tri plova, drugi dan četiri i posljednji dan smo odradili dva plova.
U nedjelju smo se malo više namučili zbog slabog vjetra koji je stalno okretao, ali sve u svemu završilo je sve super bez iti jednog protesta!
Što se tiče starteva imali smo samo jedno ponavljanje i to baš zbog loših uvjeta na moru.
Stvarno je bilo super i korektno, a čak nam je išlo na ruku to što je prognoza još jednom pogriješila. Bila je najavljivana kiša tri dana pred regatu, međutim par kapi je palo tek nakon završetka proglašenja najboljih.

Ted Weidlich, JK Vega

Foto: Nadan Kosanović 

U korist izjave predsjednika RO o pristojnom ponašanju flote ide u prilog i broj UFD-ova koji se mogu iščitati u rezultatima. Može se reći da je flota je bila nervozna samo u predzadnjem plovu kad su dosuđena četiri UFD-a, a veći problem predstavljao je jedino slab vjetar jer je bilo čak deset DNF-ova.

Osim za prvu trojku podijeljena je još i hrpa drugih odličja, pa su tako na kraju nagrađeni bili:

ILCA 4 - dečki

 1. Tristan Tol - JK Vega
 2. Tedi Leonardelli - JK Vega
 3. Vito Fili - JK Vega

 

ILCA 4 - djevojke

 1. Petra Marendić - JK Mornar
 2. Nora Gotovac - JK Split
 3. Lea Rakovac - JK Vega

 

ILCA 4 - dečki - U16

 1. Karlo Ugrin - JK Galeb
 2. Bartol Jocić - JK Mornar
 3. Grigor Pettenel - JK Jugo

 

ILCA 4 - djevojke - U16

 1. Nika Fornažar - JK Horizont
 2. Antea Alujević - JK Mornar
 3. Kaja Grubišić - JK Split

 

Naslovna foto: Nadan Kosanović

 

Back To Top