Velikim finalom prve sezone D-Marin Hrvatske jedriličarske lige koje je odjedreno za vikend 09 - 10. lipnja u Šibenskoj luci, završio je ciklus od tri regate nakon kojeg su dvije prvoplasirane posade dobile mogućnost nastupa na kvalifikacijama za Sailing Champins League.

Nakon otkazivanja sudjelovanja od strane tri posade na drugoj ligaškoj regati, ponovno je flota bila u punom sastavu. Nastupilo je osam posada, a samo je mjesto ekipe JK Bura iz Makarske zamijenila posada Vodičkog JK Tijat. Oni su podijeljeni u dvije skupine na osnovu dosadašnjih rezultata. Tako dobiveni skupine dobile su naziv "zlatna" i "srebrena" i ostale su nepromijenjene za cijelo vrijeme regate. Naravno, po nazivu se može zaključiti da su u zlatnoj skupini bile bolje plasirane posade, a u srebrenoj slabije plasirane:

ZLATNA SKUPINA

  1. JK Val - Val Youth
  2. YC Kornati
  3. JK Split - Mareus
  4. JK Neverin - RI Crew

SREBRENA SKUPINA

  1. JK Medveščak - Purgeri
  2. YC Zlarin - Morski čuci
  3. JK Primošten
  4. JK Tijat

Organizatori iz Wave Sailing Centera su nekoliko dana pred regatu odredili da će zlatna skupina natjecanje otvoriti na floti J70, a drugog dana će jedriti na Platuima 25. Naravno, srebrena skupina je imala obrnut program.

Vrijeme tog vikenda u Šibeniku je bilo u svakom pogledu zahtjevno za jedrenje. U subotu su prevladavali lagani vjetrovi s juga uz povremene nagle i značajne promjene smjera pa je oznaka "charlie" bila postavljana nekoliko puta. 

Flota J70 je uvijek startala prva, a minutu nakon njih bi krenula procedura za Platue. Jedini diskorak u postupku se desio prije starta drugog flighta, jer se na jednom od Platua desila šteta na hvatištu tanguna na jarbol, a trebala je nešto dulja intervencija da bi se sve vratilo u regatni mod. Zbog toga su Platui napravili jedan plov manje od flote J70, ali sve je nadoknađeno u nedjelju.

Što se jedrenja tiče rezultatski je sve bilo kao i na prijašnjim regatama. Ekipe iz Šibenika i Murtera su dominirale u zlatnoj skupini. Splićani i Riječani su imali po jedan bljesak, ali uglavnom su se izmjenjivali na 3. i 4. mjestima. S druge strane, u srebrenoj skupini, situacija je bila nepredvidljivija. Dvije posade smo posljednji put vidjeli na regati u veljači, a jednoj je sad bio premijerni nastup.

Tijekom četiri održana plova ekipe Zlarina i Medveščaka su se izdvojile i izmjenjivale su se na vodećim pozicijama, a kako je izgledalo u četvrtom plovu, dan su trebali završiti izjednačeni da se nije desila najozbiljnija situacija cijelog ligaškog natjecanja. Za vrijeme posljednje etape, druge krme, četvrtog plova, posada JK Medveščak je uvjerljivo vodila regatu i pod spinakerom je išla prema cilju. Prema privjetrinskoj oznaci je u isto vrijeme jedrila ekipa iz JK Tijat. Vjetar je bio lagan i jedrilice su prolazile dosta blizu jedna drugoj. U kritičnom trenutku došao je reful koji je nagnuo vodičku jedrilicu koja ovako nagnuta s vrhom jarbola hvata krmeni štraj vodeće jedrilice. Ovako zakačene jedrilice rade jednu skladnu piruetu i ostaju zapetljane slijedećih nekoliko minuta. Srećom vjetar je lagan i nikakvih posljedica nije bilo, a kako je to izgledalo u živo možete vidjeti u video izvješću dana jer se cijeli incident nalazi na video snimci. Bodovni rasplet je takav da je Medveščak dobio obeštećenje u vidu prosjeka dana, a Tijat se povukao iz tog plova.

Nedjelja je bila poprilično drugačija od subote. Mnogo više sunca i mnogo više vjetra od samog početka.

Vjetar nije padao ispod 12 čvorova, a bilo ga je i preko 15. Fenomenalni uvjeti za jedrenje, pogotovo što se i stabilizirao oko podne, pa kurs setter na orci nije imao puno posla.

Sad su se flote zamijenile i jedino se za ekipu JK Val moglo reći da su u blagoj prednosti u odnosu na sviju s obzirom na svoje iskustvo u jedrenju na Platuima. I stvarno se to očekivanje ostvarilo. Od 7 održanih jedrenja pobijedili su tri puta i tri puta su ušli kao drugi. S druge strane, glavni konkurenti, posada iz Murtera je imala samo dvije pobjede. Preostala dva prva mjesta je odnijela posada JK Split i to im je donijelo značajne bodove koji su bili potrebni da se odvoje od konkurenata iz JK Neverin.

Jedrenje u J70 je u srebrenoj skupini najviše odgovaralo ekipi iz JK Medveščak. Srebrena skupina je jedrila osam plovova, a oni su čak 6 puta pobijedili!

Kako su pojedini plovovi izgledali možete vidjeti na playbacku, a za kraj ovog kratkog izvješća treba samo istaknuti da su pravo nastupa na kvalifikacijama na Sailing Champions League koje će se jedriti na jesen ostvarile posade JK Val i YC Kornati.

Po najavama iduća sezona D-Marin Hrvatske jedriličarske lige trebala bi krenuti već ove jeseni, a kalkulira se i s nekim novostima po pitanju broja regata, jedrenja, posada... iskreno se nadam da će odaziv biti dobar jer su ove tri regate pokazale da je riječ o vrlo dobrom formatu natjecanja. Posade ne trebaju obavljati transfere i baviti se pripremama jedrilica, već samo trebaju doći i jedriti najbolje što mogu!

 

Ekipe

 

Val Youth - JK Val
Kormilar: Luka Piasevoli
Pramac: Martin Petković
Trim glavnog jedra: Marko Smolić
Trim prednjih jedara: Juraj Radačić
Pit: ---
   

 

YC Kornati
Kormilar: Duje Fržop
Pramac: Marin Golem
Trim glavnog jedra: Jure Fržop
Trim prednjih jedara: Kolja Dumanić
Pit: ---
   

 

Mareus - JK Split
Kormilar: Luka Jerčić
Pramac: Mladen Kuzmanić
Trim glavnog jedra: Andrej Šooš Maceljski
Trim prednjih jedara: Denis Stanojević
Pit: Josipa Prosinečki
   

 

RI Crew - JK Neverin
Kormilar: Hrvoje Petrović / Niki Keser
Pramac: Lamjana Perharić
Trim glavnog jedra: Tea Keser / Hrvoje Petrović
Trim prednjih jedara: Ognjen Ćavar
Pit: ---
   -   -   

  

Purgeri - YC Medveščak
Kormilar: Boris Tomić
Pramac: Mislav Kirac
Trim glavnog jedra: Marino Grozdek
Trim prednjih jedara: Stevan Gazivoda
Pit: ---
   

  

Morski čuci - YC Zlarin
Kormilar: Filip Miroić
Pramac: Mario Lulić
Trim glavnog jedra: Anđelo Hajdić
Trim prednjih jedara: Marin Strika
Pit: ---
   

 

JK Tijat
Kormilar: Luka Novaković
Pramac: Bruno Skočić
Trim glavnog jedra: Marino Mihić / Frane Cukrov
Trim prednjih jedara: Frane Cukrov / Franko Sladoljev
Pit: ---
   -   -   

 

JK Primošten
Kormilar: Miro Kožuh
Pramac: Ante Jadrijević
Trim glavnog jedra: Jurica Perkov
Trim prednjih jedara: ---
Pit: ---
   

 

 

Rezultati & Playback 

Google Chrome omogućava najbolji doživljaj korisničkog sučelja i playbacka. Izbor playbacka željenog plova se ostvaruje klikom na izabrani plov u izborniku "Races".

 

 

 

Foto & video 

 

 

 

Back To Top