Veliki i mali članovi JK Val iz Šibenika odlučili su sudjelovati u svjetskoj akciji poznatoj pod imenom Movember.

A za one koji nisu baš upoznati s točnim značenjem i simbolikom koja je u pozadini, evo prigodnog teksta koji je preuzet sa službenog web-a šibenskog jedriličarskog kluba:

Movember je riječ skovana od riječi “Mo” što je skraćenica za englesku riječ za brkove “moustache” i “vember” što označava mjesec studeni “November”.

Dakle, Movember bi u hrvatskom prijevodu značio “Brkati studeni”.

Movember je godišnji događaj prilikom kojeg muškarci diljem svijeta “puštaju brkove” tijekom mjeseca studenog u svrhu pridobijanja pažnje javnosti i podizanja svijesti o zdravlju muškaraca.

Cilj Movembera je upozoriti javnost na neke od najčešćih bolesti muškaraca kao što su rak prostate, rak testisa i depresija. Želi se potaknuti muškarce da se aktivno uključe u kampanju ranog otkrivanja raka i tako smanjiti broj smrtnih slučajeva koje se mogu spriječiti.

Kampanja za rano otkrivanje malignih bolesti uključuje godišnje preventivne liječničke preglede, edukaciju o prirodi bolesti i važnosti ranog otkrivanja (npr. samopregled testisa), isticanje važnosti obiteljske povijesti raka, poticanje na usvajanje zdravijeg načina života i sl.

Akciju “Movember” pokrenula je “Movember Foundation charity” iz Australije 2004. godine sa ciljem podizanja svijesti u javnosti, a akcija se tijekom godina proširila i postala svjetski fenomen.

Jedriličarski klub Val se ove godine pridružuje obilježavanju globalne akcije Movember, i to na način da su članovi Izvršnog odbora kluba i treneri već prije mjesec dana počeli puštati brkove.

U subotu 16. studenog bit će organizirana zabava i druženje za članove i prijatelje kluba uz prigodno fotografiranje “brkatih” članova , prilikom kojeg će se javnosti odaslati poruka o važnosti preventivnih liječničkih pregleda.

Sponzor ove akcije je Grad Šibenik i TZ Šibenik.

dr.med. Marin Paić specijalist urolog, predsjednik JK Val

 

Back To Top