Članovi JK Uljanik ponovno su organizirali regatu na jednoj od najljepših lokacija za jedrenje za kadete iz Optimista. Naravno, riječ je o prekrasnoj Medulinskoj laguni koja je i ovog puta s tirkiznom bojom mora dodatno podizala ionako ugodnu i pozitivnu atmosferu na regatnom polju.

Lani se na istoj lokaciji i u istom terminu jedrilo Prvenstvo Hrvatske za klasu Optimist i zanimljivo je kako su vremenski uvjeti bili skoro pa identični oba puta. Prvi dan jedrenje po vrlo laganom vjetru, drugi dan po ipak mnogo boljim uvjetima, pa vrlo kasni izlazak na more trećeg dana i nejedrenje četvrtog zbog olujne bure. Jedina razlika u odnosu na 2021. godinu bila je što nije bilo i prateće PH u ekipnom jedrenju.

U medulinskom kampu stigle su ekipe iz Hrvatske, Poljske, Italije, Srbije i Crne Gore. Ukupno je bilo 139 imena na startnoj listi i jedrilo se u dvije skupine.

Program regate predvidio je kvalifikacijska jedrenja, jedrenja u finalnim skupinama i medal race.

Skoro je sve isplanirano i odjedreno. U četvrtak su se odjedrila dva plova, u petak čak četiri i u subotu tri. Uglavnom, nije bilo pretjerano naporno (ako se izuzme jaki vjetar u subotu), jer je mjesto porinuća od startne linije udaljeno manje od pola milje. Smjerovi po kojima se jedrilo bili su zapadni i sjeveroistočni. Lagani maestrali između 6 i 12 čvorova u četvrtak i petak, te do 25+ čvorova iz smjera bure u subotu.

Malo više o svemu ispričala je voditeljica projekata JK Uljanik, Petra Kliba:

Mogli smo pobijediti ukupno i u ženskoj konkurenciji, i biti najbolji klub - ali tko bi nam se onda vratio na regatu?! ?
Mi smo se potrudili biti dobri domaćini i došli smo za Uskrs sa svim snagama u Medulin na 4. izdanje CSC Cup-a, nas čak 18, ali za najmasovniji klub nije bilo nagrade.
Bili smo dobri i u polju, pobjeđivali u 5 od 9 odjedrenih regata, ali previše se griješilo na stvarima s kojima barem ovi iskusniji jedriličari ne bi smjeli imati problema.
Po laganom vjetru prva dva dana jako dobro su se snašli naši mlađi natjecatelji: Roman, Ivano, Matteo i Una, dok su po jakoj buri bolji bili naši veterani: Edi, Ema i Luka.
U zlatnoj grupi najboljih jedrilo je čak 9 Uljanikovaca!

Petra Kliba, JK Uljanik

Problemi o kojima je Petra pričala je hrpa DNE koje su mladi Uljanikovci "osvojili" u prvom plovu. Riječ je o kaznenim bodovima koje su dobili zato što nisu prekinuli s jedrenjem kad su saznali da su izletjeli na crnoj zastavi, već su jedrili dalje i prošli kroz ciljnu ravninu, a najveća kazna je u tome što te bodove nije moguće odbaciti kao najlošije rezultate.

Da nije bilo tih nesmotrenih poteza rezultatska ljestvica bi izgledala mnogo drugačije i u korist domaćina, ali ovako su i drugi optimistaši dobili priliku osjetiti čar penjanja na pobjedničko postolje.

Na kraju pobjeda ipak odlazi u ruke jedriličara iz Hrvatske i to od Borne Mohača iz JD Val. Odmah iza njega regatu završava Mikołaj Głąbiz Poljske, te Damiani Jacopo iz Italije.

Jedine dvije medalje koje su još osvojili hrvatski jedriličari bile su drugo mjesto u konkurenciji djevojčica za Unu Krivić iz JK Uljanik, te srebro u konkurenciji dječaka mlađih od 12 godina za Jurja Lencovića iz JK Istre.

Kad bi se napravila analiza rezultata bez DNE-ova spomenutih na početku, vrlo uvjerljivo bi pobjedio Uljanikovac Edi Jurman. On je pobijedio u čak četiri plova, od čega su tri bila iz sva tri finalna jedrenja u zlatnoj skupini. Ovako se morao zadovoljiti s desetim mjestom i bio je drugi najbolji jedriličar svog kluba. Najbolja je bila Una Krivić koja je zauzela sedmo mjesto u generalnom plasmanu.

Naravno, Borna Mohač, pobjednik regate, svoju zlatnu medalju je definitivno zaslužio. On je pobijedio u dva plova, a najlošiji (odbačeni) plasman bilo mu je 17. mjesto  iz prvog finalnog jedrenja.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku. Što se tiče vizualnog pogleda unatrag, regatu i atmosferu oko nje možete doživjeti posjetom fotogalerijama od petka i subote.

 

Back To Top