Prvenstva Hrvatske u klasi IOM se jedre od daleke 1993. godine kad je u Splitu 27. kolovoza u akvatoriju ACI marine JK Mornar organizirao ujedno i prvu regatu ove klase u Hrvatskoj. Tada su na tom prvenstvu sudjelovala tri jedriličara iz dva kluba, a pobjednik je bio Jozo Jakelić iz JK Mornar, trenutno jedan od najboljih svjetskih trenera jedriličara u klasi Laser.

U toj povijesnoj regati na drugom mjestu je završio Vjeko Orlandini iz JK Zenta, a trećeplasiran je bio Srđan Predragović, Jozin klupski kolega. A također se Srđan može pohvaliti kao dizajner i modelar koji je napravio dvije trećine te izvorne flote.

Do tada je glavna klasa koja se jedrila u Hrvatskoj, a prije toga i u državi prethodnici, bila klasa Marblehead. To su jedrilice duljine 127 cm s jarbolom visine preko 2 metra, a koje u svojoj definiciji imaju upisano da su eksperimenatlna klasa. Kao posljedica eksperimenata na njima došlo se do mnogih noviteta koji su danas u upotrebi. Možda najznačajniji su ti da su se na ovim jedrilicama koristili kompozitni materijali za trup, peraje, jarbole i lantine mnogo prije nego su ušli u masovnu upotrebu. Također je kao apsolutni novitet bio i tzv. "swing rig", odnosno rotirajući jarbol s fiksno postavljenim lantinama.

Sve ovo je bilo razlogom ekstremnih cijena ovih jedrilica. Ako se uzme u obzir da je u to ratno vrijeme prosječna plaća bila u rangu nekoliko stotina njemačkih maraka, a samo jedan jarbol je koštao oko 200 maraka, više je nego očita odluka naših modelara da se prebace na mnogo ekonomičniju klasu jedrilica duljine jedan metar.

I dan danas, 25 godina kasnije, Marblehead ima jednak status vrhunskih jedrilica, ali IOM se zahvaljujući i cijeni i veličini koja omogućuje mnogo laganiji transport na regate, izborio za mjesto najmasovnije međunarodno priznate klase RU jedrilica.

Ali vratimo se ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske koje je organizirao JK Val iz Šibenika.

Regata je krenula s oglašavanjem već u listopadu i dva tjedna nakon objave Oglasa regate bilo je prijavljeno rekordnih 56 modelara iz 9 Europskih zemalja. Organizatori su bili oduševljeni brojem prijava i ozbiljno su se pripremili za organiziranje tako ozbiljne regate. Sve je išlo po planu dok se nisu počele objavljivati vremenske prognoze desetak dana pred regatu s najavama katastrofalnog vremena. Svaki dan je prognoza bila drugačija, ali uvijek s kišom i vrlo jakim vjetrovima, tako da se moglo primjetiti da se prognostički modeli slažu u jednom, a to je da će vrijeme biti izrazito nestabilno.

Na kraju je vrijeme bilo kao stvoreno za jedrenje i to po različitim vjetrovima i uvjetima na moru što je tražilo da oni koji žele biti u vrhu pokažu izrazitu svestranost.

U petak je prva na programu bila navigacija. Regata revijalnog karaktera, prvenstveno namijenjena ugodnom druženju, a na određen način i zagrijavanju za glavni događaj okupljanja. Na njoj je u skladu s tim startao i manji broj jedrilica. 15 modelara se odlučilo na start po umjerenom jugu.

Po prvi procjenama očekivalo se jedrenje na skraćenoj ruti. Na prvu etapu su skoro svi krenuli s najvećim jedrima, dok su za drugu etapu svi "skratili" i prešli na B komplete. Prva polovina druge etape je bila uglavnom u orcu. Modeli su napredovali dosta dobro i nakon okreta na polovici etape uslijedio je povratak niz vjetar. Unatoč manjim jedrima jedrilice su glisirale na dugim valovima tako da kormilari nisu imali druge mogućnosti za praćenjem svojih modela nego prebaciti se u trčeći mod. Na kraju je ovo ispala vrlo teška dionica koja je osim obavezne koncentracije tražila i dosta dobru fizičku spremu.

I za kraj, treću etapu, velika većina modelara se prebacila na najveći komplet jedara (A rig). U sve tri dionice u vrhu su se izmjenjivali Ante Kovačević iz JK Zenta i Vedran Vesanović iz JK Trogir. Kako pojedine dionice u pojedinim etapama nemaju jednaku težinu, već se vrednuju i određenim koeficijentima trebalo je pričekati da se vidi što će matematika reći, tko je pobjednik ove regate.

Kalkulacija je pokazala da je to Ante Kovačević i to s malena 4 boda prednosti! Cijele rezultate možete pronaći na ovom linku.

Početak klasičnog jedrenja oko oznaka u štap kursu je uslijedio nakon završetka navigacije. Regatno polje je postavljeno na jugo koje je pojačalo i u ovom dijelu Rogozničkog zaljeva.

42 jedriličara su podijeljena u tri flote. Jedrilo se po sustavu koji je zahtjevao prvo 6 kvalifikacijskih jedrenja. U svakom plovu su ove tri flote bile drugačije i formirale su se na osnovu rezultata prethodnog plova. Na ovaj način se svim jedriličarima pruža šansa da jedre jednim protiv drugih.

Kad kvalifikacijski ciklus završi slijedi formiranje tri jakosne skupine (zlatna, srebrena i brončana grupa) koje su se dobile nakon odbacivanja dva najlošija rezultata.

S obzirom na relativno kasni početak kvalifikacija i tri starta po jednom plovu, u petak se nisu uspjele završiti kvalifikacije. Nastavak je slijedio u subotu koja je bila dijametralno suprotnih vremenskih uvjeta. Sunčano i toplo vrijeme s laganom tramuntanom i lagano namreškanim morem pružili su skoro idealne uvjete jedrenja.

Do ručka su završene kavlifikacije i dobili su se popisi spremnosti pojedinih sudionika regate. Od najboljih je formirana zlatna skupina a od ostalih srebrena i brončana. Sve ove skupine su u nastavku regate u stvari bile posebne regate unutar prvenstva, jer se grupe više nisu miješale.

Najviše je najavljivao Zvonko Jelačić iz JK Zenta koji je u kvalifikacijama ostvario svih 6 prvih mjesta. Po tri pobjede su imali Robert Matulja iz JK Opatija i Ante Kovačević. Ostali jedriličari su također bili s dosta dobrim rezultatima, jer su u postojećim uvjetima morali imati najmanje 4 rezultata unutar prve četvorice u svojim kvalifikacijskim plovovima! Stvarno zahtjevan i težak filter.

Do kraja dana odjedrena su još po dva cijela finalna kruga (sve tri grupe) i započeo se treći koji se morao završiti u nedjelju.

Nedjelja je započela kišom i bezvjetricom, ali oko podne je kiša prestala i počela se kidati naoblaka. Ubrzo se još jednom formirala tramontana koja je prema kraju dana slabila, ali je dozvolila da se uspješno završi ukupno 5 finalnih jedrenja.

Naši modelari su se uglavnom plasirali u zlatnu skupinu. U brončanoj je jedrio trojac Petrić, Marušić i Bezić. Najviše je pokazao Duje Petrić iz JK Mornar koji je iz pllova u plov ostvarivao sve bolje rezultate. Ozren Marušić iz JK Split je uglavnom dobro jedrio, ali dva DNF-a i jedan DNS su bili popriličan bodovni teret. Miljenko Bezić iz JK Spinut je jedini od njih uspio jednom i prvi ući u cilj, ali nažalost ostali rezultati nisu bili u istoj razini.

U srebrenoj skupini smo imali samo dva jedra. Kao 7. u grupi i 21. ukupno završio je Zoran Grubiša iz Riječkog jedriličarskog kluba. Imao je dva bljeska kad je ulazio u cilj kao drugoplasiran, ali je nedostajao kontinuitet za bolji bodovni skor.

Tri mjesta iznad je završila jedina djevojka na regati, Kristina Jakelić iz JK Mornar. Ona je dosta stabilno jedrila, ali nedostajalo je malo sreće. Ostali jedriličari iz grupe su bili sličnih kvaliteta, tako da su je samo tri boda dijelila od drugog mjesta u srebrenoj grupi!

U zlatnoj grupi od 14 jedriličara čak 10 je bilo Hrvata, a samo se jedan Češki jedriličar provukao između njih i završio u top ten.

Borba među njima je bila bodovno vrlo zanimljiva, naravno i na moru. Četvrtog na kraju, Zvonka Jelačića (aktualnog svjetskog prvaka) je dijelio jedan bod od drugog mjesta! Mirko Ukas na trećem mjestu je imao jednak broj bodova kao i Robert Matulja na drugom mjestu. Jedino se Ante Kovačević izdvojio na vrhu s nekoliko bodova prednosti.

U sredini skupine je također vladala bliska bodovna razlika, a kako je sve to točno izgledalo možete vidjeti u konačnim rezultatima na ovom linku.

Ante Kovačević se s ovom pobjedom i osvajanjem ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske učvrstio na prvom mjestu vječnih rezultata RU jedrenja u klasi IOM s devet titula, odnosno 18 različitih odličja na nacionalnim prvenstvima ove klase!

Iduća kriterijska regata klase IOM je 17-18. veljače u Splitu, a domaćin je JK Zenta.

 

Back To Top