ORC

Krenuo je jesenski ciklus regata za CRO ORC D-Marin Kup 2017. s regatom koja se ranije jedrila u Splitu, ali koj je ove godine zbog sponzorskih razloga je prebačena u Šibenik.

Regata

Kao što je i najavljeno, u subotu i nedjelju 30. rujna i 1. listopada je održano ORC prvenstvo Splita. Istina, malo dislocirana regata s obzirom na ime i mjesto održavanja, ali kao što je i najavljeno na početku sezone naš generalni sponzor D-Marin je izrazio želju da se sve regate koje sponzorira jedre u akvatoriju gdje je u blizini jedna od njihovih marina.

Nakon vrlo solidnih najava par tjedana pred regatu na kraju se na startu našlo samo 6 jedrilica. Ovo je do sada najkasniji početak jesenskog dijela jedrenja za Kup, ali izgleda da je ipak još rano kad se uzme u obzir broj posada koje nisu sudjelovale na regati zbog obaveza u charteru.

Posade koje su nastupile su predvođene s domaćinima regate Mareusom II. Nastupili su i domaćini iz šibenskog akvatorija, družina s Ladies First, pa Gringo 2, Yellopad, X-Cite i pulska posada na Orci.

Vrijeme je bilo pravo ljetno. Lagani jutarnji burin koji bi prestao do 11 sati, a potom čekanje na maestral. U subotu je čak i zapuhalo oštro koje je pokušavalo prevariti Regatni odbor i uvjeriti ih da se polje postavi po njemu. Srećom po dio RO-a koji je bio na orci javljale su se oscilacije u smjeru koje ipak nisu dozvolile postavljanje polja u tom smjeru, da bi se otprilike pola sata - sat kasnije vjetar ustalio na zapadnjaku iz smjera 280°.

Snaga je bila sasvim solidna i prvi plov je odjedren po prosječnih 13 čvorova. Jednaki uvjeti su vladali i u drugom plovu, samo što je vjetar malo oslabio i Altura je rezultate izračunala po točno jedan čvor sporijem.

Rezultatski gledano zanimljiviji je bio prvi plov gdje su korigirani rezultati bili u razmacima od desetak - petnaest sekundi. Oba puta je pobijedio Mareus II, dok je ostatak flote rezultatski oscilirao. Jedino se za Yellowpad ne može izvući takav zaključak jer nije završio drugi plov. Odmah nakon starta mu je pukao podigač floka i morali su se povući iz tog jedrenja.

Nedjeljno jutro je bilo slično subotnjem. Krasno sunčano vrijeme s laganim povjetarcem... idealni uvjeti za izmjenu podigača na Yellowpadu... nije bilo panike da će zakasniti na start ili neugodnog vjetra koji bi usporio radove na vrhu jarbola.

Na moru se ponovno čekalo na vjetar. Zapuhalo je iz vrlo sličnog smjera kao i u subota, samo dosta slabije. Kalkulacije su napravljene po polarima za 8 čvorova, a najbolje jedrenje je pokazala ekipa s Yellowpada koji su ispred X-Citea završili za 2 minute i 27 sekundi u realnom vremenu, odnosno 37 sekundi korigirano.

Ovaj plov je mareus završio na trećem mjestu i zajedno s dvije subotnje pobjede osigurao je dovoljno malo bodova da bude pobjednik i u grupi B i u generalnom plasmanu!

 

Rezultati

Zajednički ORC A i ORC B 
R - 1
R - 2
R - 3
Ukupni

 

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

 

 

Foto & video 

 

Back To Top