Od petka do nedjelje, 19 - 21. siječnja u Rogoznici se jedri prvo ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske. Klasa za koju se traži najbolji već na samom početku godine je klasa IOM, a u Rogoznici se PH održava već treću godinu za redom!

S obzirom da se regata jedri u akvatoriju na kojem će se za tri i pol mjeseca jedriti Europsko prvenstvo, prijavio se i rekordan broj jedriličara.

Trodnevno trajanje regate razlog je zašto su organizatori iz JK Val odlučili postaviti limit na broj od 60 sudionika koji bi u tom slučaju mogli jedriti u 3 skupini s najviše 20 modela u svakoj. Možda se nekom čini da je riječ o malim grupama, pogotovo kad se usporedi s klasičnom regatom optimista ili neke druge male klase, ali specifičnost jedrenja radio upravljanim modelima za sobom povlači određena ograničenja. Zato je uobičajeno da se najveći broj sudionika u jednoj grupi ograniči između 18 i 20. Veći broj znači veću gužvu na startnoj liniji i prvom obilasku privjetrinske oznake, a s obzirom na udaljenost kormilara od svojih bolida to nije zanemariv problem.

Oglas regate je objavljen u listopadu. U roku od par tjedana na startnoj listi je bilo čak 56 imena iz 9 Europskih država. To bi bio apsolutni rekord ove regate, ali vrlo nestabilna prognoza prošlih tjedan dana je postala uzrok otkazivanju većeg broja najavljenih sudionika. Dan prije regate na listi su 43 imena, a vremenska prognoza trenutno izgleda više nego poželjno za kvalitetno jedrenje.

Na početku okupljanja u Rogoznici se jedri navigacijska regata koja je u principu revijalnog karaktera i nije direktno povezana s Prvenstvom Hrvatske. Ruta navigaciju vodi od predjela Rogoznice ispred ulaza u marinu Frapa, pa preko mosta, oko Rogozničkog poluotoka i natrag u zonu starta.

Jedrenje je podijeljeno u tri etape. Osim ciljnih ravnina svake pojedine etape boduju se i prolasci na određenim kontrolnim točkama koje se dodatno vrednuju određenim težinskim koeficijentima. Kad se sve uzme u obzir riječ je o vrlo zanimljivom nadmetanju na ruti čija duljina od skoro 3 NM djeluje vrlo impresivno u odnosu na jedrilice čija je duljina samo jedan metar!

Nakon završetka navigacije program predviđa početak klasičnog jedrenja oko oznaka koje se boduje za kriterijsku ljestvicu i Prvenstvo Hrvatske. 

Za vrijeme održavanja ovih jedrenja RU klasa u Rogoznici organizira i edukativne radionice za osnovnoškolce i sve zainteresirane za radio upravljane jedrilice. U ovu svrhu se već nekoliko godina koriste modeli klase RG65.

Da bi ovaj dio priče bio još zanimljiviji nedjelja je rezervirana za regatu malenih "Dragona". Osim polaznika Rogozničog tečaja na regati će sudjelovati i već iskusni maleni modelari iz Splita i Biograda.

S obzirom na količinu nabrojanih sadržaja koji će se odvijati u Rogoznici, a i lijepo vrijeme koje je najavljeno u aktualnim vremenskim prognozama, pozvani su svi kojima Rogoznica nije daleko da se ovaj vikend zalete do ovog lijepog dalmatinskog mjesta i sudjeluju u aktivnostima bar kao gledatelji.

 

Back To Top