Predzadnja kriterijska regata pred Europsko prvenstvo klase IOM koje će se za mjesec dana biti organizirano u Rogoznici održana je u Opatiji.

Okupljenom društvu od 12 modelara iz Hrvatske i Mađarske kiša je u subotu poremetila planove i nije dozvolila održavanje niti jednog jedrenja. Regatu je spasilo razvedravanje u nedjelju ujutro, a rezultiralo je prekrasnim sunčanim danom po uvjetima koji su dozvolili održavanje maksimalnih deset plovova.

Prvi plov je odjedren po tramontani s B kompletom jedara jer je tramontana puhala s respektabilnih 10-15 čvorova. Ostali plovovi su jedreni po maestralu koji je bio nešto slabiji i moglo se jedriti s najvišim jedrima.

Uvjeti na moru su najviše odgovarali članu JK Zenta, Zvonku Jelačiću.On je s četiri prva i s četiri druga mjesta (nakon dva odbacivanja) dominantno osvojio regatu. Iza njega je završio klupski mu kolega Ante Kovačević, dok je domaći jedriličar Robert Matulja osvojio treće mjesto.

Vjerojatno najveći gubitnik na regati je bio Zentaš Boris Bakotić koji je imao vrlo dobre rezultate do polovice regate i čvrsto je držao drugo mjesto, pa čak i pokazivao "interes" za prvom pozicijom. U drugom dijelu nije sudjelovao zbog problema s vinčem. Srećom taj ozbiljan kvar se desio dovoljno rano da ga se može sanirati prije Europskog prvenstva.

Uz ovu regatu je ponovno organizirana i promocija RU jedrenja za najmlađe, a koju podržava HJS i HZTK. Pažnju koju su malenim jedrilicama klase RG65 posvetili mlađahni Opatijci je bila na visini, pa je za očekivati da bi se uskoro floti od četiri ovakve jedrilice u Opatiji mogla pridružiti još neka.

Što se tiče rezultata regate njih možete pronaći na ovom linku, dok su fotografije dostupne na linku koji je podijelio portal www.poduckun.net.

 

Naslovna foto: Vanja Biondić

 

Back To Top