49 hrvatskih i poljskih jedriličarki i jedriličara jedrilo je od petka 23. do nedjelje 25. travnja u Crikvenici na kriterijskoj regati klasa ILCA 4 i LICA 6, odnosno bivših Lasera 4.7 i Lasera Radial, regati koju je organizirao JD Val.

Flote su bile raspoređene u tradicionalnim omjerima, odnosno dvije trećine su bile u ILCA jedrilicama s najmanjim jedrom, dok je jedna trećina bila u onima s jedrima srednje površine, dok za one koji koriste jedra najveće površine (ex Standard) regata nije bila oglašena.

Sudionici regate bili su počašćeni s tri lijepa, sunčana dana, ali zato vjetra nije bilo u pretjeranim količinama, a ni snagama. U petak ujutro puhao je levantin, dok je u nastavku dana puhalo zapadnjak preko Krka. Po tim uvjetima odjedrena su dva plova.

U subotu se uspjela odjedriti samo jedna i to skraćena regata, također po zapadnjaku, a najljepše je bilo u nedjelju po laganoj buri koja je osigurala uvjete za još tri plova. Na kraju kad se podvuče crta, svaka od skupina konačne rezultate dobila je na osnovu šest odjedrenih plovova što je omogućilo i po jedno odbacivanje.

U brojnijoj floti, ILCA 4, najuspješniji su bili Puležani iz JK Vega. Pobjedu je odnio Tedi Leonardelli, a na trećem mjestu, ujedno i kao druga djevojka, završava mu klupska kolegica Katja Rabak. Bodove za plasman između njih osvaja domaća jedriličarka Nika Udovičić. Ovog puta na postolju generalnog poretka nisu se našle jake snage JK Mornar, već su se morali zadovoljiti plasmanima od 4. do 7. mjesta.

Tedi je stvarno bio neuhvatljiv za ostale i do pobjede dolazi sa samo 9 kaznenih bodova, a najlošiji rezultat u sumi mu je jedno treće mjesto! Djevojke na drugom i trećem mjestu imale su ujednačenu izvedbu, jer na kraju su ih dijelila samo tri boda, ali ono što je Tediju sigurno bio drag podatak je to da su iza njega bile 11, odnosno 14 bodova!

Kod starijih kolegica i kolega Ursula Balas (JD Val) nije nikom dozvolila niti da pokuša zamisliti kako se izgleda popeti na najvisočiju stepenicu pobjedničkog postolja. Na kraju regate imala je idealan skor, odnosno odbacuje jedino drugo mjesto i suma joj je fantastičnih minimalnih pet bodova!

Tea Peteh iz JK Uljanik mogla se pohvaliti da je osvojila to jedino preostalo prvo mjesto, ali i ostali rezultati su je izdignuli iznad ostatka flote ILCA 6, te osvaja srebro s 14 kaznenih bodova. A kao brončana u Zagreb odlazi Karla Šavar (YC Zagreb).

Kompletne rezultate ove regate možete pronaći na ovim linkovima: ILCA 4 i ILCA 6.

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top