Nakon dvotjedne pauze i zimskih praznika nastavila se 7. sezona Lige Orsan.

Regata

Ako po ničem drugom, regata će se zapamtiti po nemiloj situaciji prije starta. Slijedom nesretnih okolnosti Melges 24 - Lero je ostao bez jarbola!

Oni koji prate Ligu Orsan znaju da je u pitanju jedna od najbržih jedrilica u realnom vremenu, ali ovog puta je ostala bez glavnog porivnog sredstva. Problemi su nastali uslijed isplovljavanja na jedra. Vjetar ih je zanio u konope ostalih privezanih brodova, a nakon što su se uspjeli otpetljati vjetar ih je bacio na gat dubrovačke marine Frapa i tada dolazi do kobnog trenutka.

Foto: Srđan Kurajica

U to vrijeme u zoni startne linije puhala je umjerena bura, od oko 12 - 14 čvorova, ali u padu.

Start je uslijedio u 10:20, a ruta koju je odredila posada jedrilice Felicita sastojala se od obilazaka Dakse, Koločepa i Grebena, odnosno ostavljanja spomenutih lijevim bokom. Vrijeme jedrenja je ograničeno do 14 sati.

Nakon starta situacija se razvijala u očekivanom smjeru. Arhimed, Južni vjetar i Limonca su poveli flotu i s obzirom da je bura bila u padu jedrili su dosta brzo. S obzirom na kurs i vjetar u ovoj etapi uglavnom nije bilo mogućnosti za neke posebne taktičke zamisli, već se formirao "vlakić", a jedino je Kana bila malo više s vanjske strane i već od starta izabrala da jedri malo duljom rutom. Nije to bilo pretjerano daleko, ali s obzirom da su sve jedrilice bile dosta blizu jedna drugoj ovim potezom je sebi otežala posao.

Dolaskom u visinu Koločepa refuli jačaju i brzine rastu, a u toj zoni čak i Južni vjetar uspijeva prestići Arhimeda, dok je poredak između ostalih skoro pa nepromijenjen, jedino što dolazi do razvlačenja kompozicije i konkretnijeg odvajanja skupine bržih jedrilica od onih što su malo manje sportski nastrojene.

Za vrijeme obilaska Kalamote (Koločepa), vjetar polagano slabi i okreće na istok. S obzirom na zavjetrinu otoka neki se pokušavaju odvojiti i izbjeći njegovu sjenu, a vodećoj skupini se priključuje Nave Loco.

Rt Čavalika, krajnja zapadna točka Koločepa postaje kritično mjesto. Vodeći Južni vjetar upada u bonacu i Arhimed mu se opasno približava. Međutim, do vodeće posade stižu svježi refuli i uspijeva zadržati svoju poziciju. Dalje se jedrenje nastavlja po ključu koji je bio u dolasku, a u vrijeme kad vodeća skupina prolazi južnu puntu Koločepa, njegovu sjevernu stranu uspješno obilazi i posljednja jedrilica u nizu, Ana 2.

U zoni između Koločepa i Grebena Arhimed uspijeva sustići Južni vjetar. To se dešava u trenucima kad na regatnom polju okreće na jugo s kojim će flota jedriti do cilja u Orsana.

Obilazak Grebena je najzanimljiviji dio plova, odnosno usporedba izbora rute vodećeg dvojca. Posada Arhimeda je izabrala izazak na otvoreno i samo jedan manevar do obilaska Grebena, dok je ekipa s Južnog vjetra odlučila napraviti čak 5 viravanja prije obilaska.

U ovoj fazi jedrenja Limonca i Nave Loco čak i prolaze Južni vjetar, te priču čine mnogo zanimljivijom, te je ovaj dio nedjelje na moru najzanimljiviji, a vjerujem da je i posadi Nave Loco jedan od dražih trenutaka na Ligi, jer Grebene obilaze kao drugoplasirana jedrilica.

Ali veselje kratko traje. Nakon prolaska uvale Sumratin Južni vjetar ponovno izbija na drugo mjesto i kreće u lov na Arhimeda koji ipak održava sigurnu udaljenost i ponovno prvi ulazi u cilj u realnom vremenu.

Ostatak flote nije previše ostao po krmi vodećima i velika većina završava unutar dvadesetak minuta. Jedino su iza sviju ostali momci s malene Ardure kojima je za 10.2 NM trebalo 2 sata i skoro 49 minuta. Iza njih je jedino ostala ekipa Ane 2, koja nije uspjela u zadanom roku odjedriti cijelu rutu.

Što se tiče rezultata nakon korekcije, njih možete pronaći na linku malo niže dok je generalni poredak identičan prethodnom jedino po pitanju vodećeg Arhimeda. Ostale jedrilice su oscilirale, ali uglavnom je riječ o rošadama između susjednih mjesta. Ove rezultate također možete pronaći u nastavku članka.

Iduće kolo je zakazano za 26. siječnja, a za sve će biti zadužena ekipa s Minidore.

 

Rezultati

4. kolo

 

Nakon 4. kola

 

Statistika

Realno  Jedrilica Korigirano Tip Trajanje jedrenja Prejedreno [NM] Prosječna brzina [kts] Max. brzina [kts]
1. Arhimed 1. Swing 28 01:56:10 11.89 6.14 12.10
2. Južni vjetar 9. Over 33 01:56:22 11.64 6.00 12.25
3. Nave Loco 3. Sydney 40 01:57:00 12.08 6.20 11.42
4. Limonca 2. Justin ten 01:57:53 11.54 5.87 10.98
5. Kana* 5. Fiumanka 33 02:02:34 8.54 4.18 11.35
6. Luna 4. Val 35 02:04:25 11.52 5.56 9.10
8. Analea 6. Elan 340 02:12:36      
  Ana 2 DNF Sun Odyssey 32 03:40:00 14.80 4.05 6.90
  Lero DNS Melges 24        

 

 * statistika jedrilice Kana je za snimku koja je ispravna od 06'36'' nakon startnog signala

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik za PC i Android uređaje, a na Apple uređajima možete koristiti Safari uz uključenu opciju "Settings -> Safari -> Request Desktop Site".

 

 

Naslovna foto: Periša Zakarija

 

Back To Top