Na svom domaćem terenu, članovi modelarske radionice Jedriličarskog kluba Zenta, osvojili su sva tri prva mjesta. Riječ je o 19. regati za RU jedrilice klase IOM, a ujedno i prvoj koja se organizirala nakon povratka jedriličara u okrilje svoje lučice.

Regata se jedrila dva dana i sudjelovalo je 12 jedriličara.

Vremenski uvjeti koji su vladali za vikend 29. veljače i 1. ožujka, bili su poprilično zahtjevni jer su išli iz jedne krajnosti u drugu.

U subotu se jedrilo s vanjske strane zapadnog Zentinog lukobrana, a vjetar je bio uglavnom slab do umjeren. Pratio ga je kratki oštri val, a čak je bio i jedan period nestabilnosti kad je bilo malo više driceva s desne strane, pa se tada čekalo da situacija stabilizira da bi se nastavilo s jedrenjem.

Zato je u nedjelju vjetar bio stabilan i po smjeru i po snazi. Za razliku od prethodnog dana kad se pauziralo zbog nestabilnog vremena, u nedjelju su se pauze uzimale zbog nužnih popravaka koji su bili posljedica vrlo jakog, a na udare i olujnog juga. Naime, konstantno je puhalo preko 25 čvorova, a na udare je vjetar sigurno bio i preko 30 čvorova.

Unatoč tako ekstremnim uvjetima na moru regata se normalno odvijala, jer su svi na raspolaganju imali "drugi krat", odnosno C komplet jedara koji dozvoljava potpuno normalno jedrenje po vjetrovima ovolike snage.

Svakog dana se odjedrilo po 9 jedrenja, ukupno 18, s tri odbacivanja. Dvojac s postolja Svjetskog prvenstva u Brazilu zadržao je jednak poredak i na svojoj regati. Zvonko Jelačić je bio na vrhu, a dalekih 16 bodova iza njega je bio Ante Kovačević, a osam bodova iza njega je završio Mirko Ukas, još jedan iz top ten poretka na SP.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku, a detaljnom analizom može se vidjeti da je na sredini ljestvice situacija bila poprilično zanimljiva.

Isti dvojac je trenutno vodeći i na rang ljestvici klase, a na trećem se mjestu nalazi Boris Bakotić koji je na Trofeju Zente završio kao četvrti. Iduća regata je po rasporedu 21. i 22. ožujka u Opatiji.

Dosta atraktivnu galeriju s ove regate možete pronaći ovdje.


Dok su jedrilice klase IOM jedrile u subotu s vanjske strane lučice, unutar nje je bila organizirana regata za klasu RG65. Sudjelovalo je desetak osnovnoškolaca, a njihov idući event je regata u organizaciji JK Split 15. ožujka.

 

 

Back To Top