U subotu 12. rujna održana je prva "jesenska" regata klase Dragon Force 65, a domaćini su bili članovi modelarske sekcije JK Split.

Nakon Rogozničkog kupa u siječnju i prisilne pauze tijekom proljeća, te ljetnog odmora, s početkom školskih aktivnosti ponovno se zahuktava i klasa DF65. S obzirom na investiciju uloženu u obnovljenu modelarsku radionicu u JK Split, te na impresivnu flotu od deset novih jedrilica, izbor ovog kluba bio je logičan izbor za početak novog vala aktivnosti.

Subotnji program bio je podijeljen u dva dijela. Kroz jutro su juniori imali svoju regatu, dok su seniori svoje natjecanje imali u poslijepodnevnim satima.

Jedrilo se u klasičnom štap polju po maestralu koji je u jutarnjim satima bio lagan, da bi poslijepodne pojačao do snage za ugodno jedrenje s A2 kompletom jedara. Jedinu smetnju na regatnom polju povremeno je stvarao kontra kurenat.

Juniori su svom dijelu eventa pristupili u malo ležernijem tonu, tako da su dio vremena proveli u tehničkom dotjerivanju svojih bolida, pa su samo najspremniji odjedrili sva četiri plova. U ovoj konkurenciji najviše su se istaknuli Bruno Marević i Marin Bizjak, ali s obzirom na Brunovo iskustvo koje je mnogo veće u usporedbi s ostalim sudionicima dogovoreno je da će Bruno u ovoj konkurenciji ipak jedriti van konkurencije. Tako da se na kraju naslovom najbržeg ovjenčao Marin Bizjak, a druga dva medaljonoše su bili Mislav Modrić i Vanja Skelin.

Detaljne rezultate juniorske regate možete pronaći na ovom linku.

Seniori su dosta ozbiljnije ušli u regatu i skoro svi su odjedrili od početka do kraja svih sedam jedrenja.

Mala neizvjesnost vladala je samo u prva dva plova kad je Vedran Klišmanić pokazao potencijal za prva mjesta, ali ubrzo se Zvonko Jelačić uozbiljio i pokazao zašto je trenutno jedan od najboljih svjetskih RU jedriličara.

Osim njih dvojice najstalnije jedrenje je pokazao Tomislav Bezić s jednim drugim i tri treća mjesta. Ostali su dosta oscilirali i uglavnom su nijanse odlučivale među njihovim plasmanima.

Ono što posebno veseli je što se pojavio određen broj novih imena na hrvatskoj RU sceni, a među njima svoje jedriličarske vještine brusi i Nikša Skelin, nositelj čak dvije olimpijske medalje u veslanju! Inače, treba napomenuti, klasa DF65 je posljednjih godinu dana postala popularna u Splitu među jedriličarima zrelije dobi koji se na treninzima nalaze na tjednoj bazi. S obzirom na dosta povoljnu cijenu kompletno opremljene jedrilice ove klase i na njenu jednostavnost, prepoznat je potencijal koji pruža u monotip jedrenju.

Iduća promotivno/regatna akcija ove klase bit će na jezeru Platak u sklopu Fiumanke 2020. a planira se za subotu 19. rujna s početkom u 11 sati. Više detalja o tome možete pronaći na Facebooku na ovom linku.

 

Naslovna foto: Josip Marasović

 

Back To Top