Nakon dugogodišnje pauze u Jedriličarskom klubu Split ponovno se aktivira brodomodelarska radionica!

Klub smješten sa sjeverne strane Marjana već dugo godina je jedna od najaktivnijih jedriličarskih adresa u Hrvatskoj s kontinuiranim radom u malim klasama. Naravno, članovi su mu aktivni i u krstašima, a nakon duge pauze su se odlučili i na reaktivaciju modelarske sekcije.

Kraj 2019. je iskorišten za sređivanje jednog klupskog prostora, nabavljeni su potrebni alati i ono što je najvažnije, nabavljene su jedrilice s kojima će moći jedriti svi zainteresirani.

Da ne bi bilo zabune, u natjecateljskom brodomodelarstvu već dugo vremena su rijetki pojedinci koji sami izrađuju svoje jedrilice. Ako se želi postići dobar rezultat, ili bar kompetitivno jedriti, potrebno je doći u posjed jedrilice provjerenog dizajna i proizvođača. U svakom slučaju osobe koja se žele baviti s tim malim jedrilicama moraju biti spremne da će s vremena na vrijeme morati upotrijebiti svoje tehničke vještine za nekakve popravke ili možda unaprijeđenja. Zato je nužan prostor u kojem će se te jedrilice opremati, održavati, popravljati...

Više detalja o projektu ispričao nam je njegov voditelj, Luka Jerčić:

Klub je već odavno imao modelarnicu i ja sam kao mali slušao priče starijih članova kluba kako je to bilo super i kako smo bili jedan od jačih klubova u tome u Hrvatskoj, ali je zatvorena prije 20-25 godina. A također se može reći da je to danas postao jedan od važnijih segmenata jedrenja u Hrvatskoj. Klase IOM se strašno razvila... imamo svjetske i europske prvake, doprvake, najbolju reprezentaciju... tako da se s klasom RG65 - Dragon Force otvorio jeftin način za pokrenuti jedrenje RU jedrilicama. Da budemo iskreni, puno jeftiniji od klase IOM, a mislim da gušt sigurno nije puno manji. I onda za svakoga unutar našeg kluba koga zanima taj vid jedrenja to je nešto pozitivno i mislim da će ih zanimati. Mi smo to prvenstveno zamislili za naše juniore. Pri tom mislim na djecu koja su na prijelazu između Optimista i Lasera 4.7. Razlog je što imamo vrlo velik postotak djece koja izađu iz Optimista i ne svidi im se jedriti u Laseru i jednostavno prestanu jedriti. Zato je ovo jedan od segmenata koje planiramo uvesti da ciljano pokušamo zadržati tu djecu u klubu... da ostanu u jedrenju i da općenito ostanu u klubu. Eto to je naš prvenstveni cilj zašto otvaramo modelarnicu. Inače naš klub već ima popriličan broj modelara. I sad kad se oslobodio jedan prostor u klubu iskoristili smo priliku da ga uredimo i opremimo svim potrebnim za organiziranje i rad ove sekcije. A što se tiče jedrilica, kupili smo 10 komada RG65. Za sada ćemo opremiti pet komada, a kako će se nametati potreba tako ćemo opremati i ostale. Također planiramo i angažirati jednu osobu koja će voditi radionicu. Inače, oko ovog su na puno pomogli članovi JK Zenta. Dali su nam puno korisnih savjeta o alatima koje trebamo nabaviti, pomogli su nam u opremanju prva dva modela s kojima juniori već jedre.

Luka Jerčić, JK Split

Otvaranje je planirano za nedjelju 2. veljače, kad su članovi JK Split domaćini 4. kola Splitske trening lige. Svečanost se planira napraviti nakon povratka s mora, a osim članova kluba bili bi nazočni svi koji žele podržati ovaj događaj.

Neformalni dio otvaranja je planiran već za oko podne u vrijeme kad će biti start Lige, a tada će djeca iz kluba biti pozvana na jedrenje, a možda bude organizirana i jedna mala regata za okupljene.

Sama pozicija modelarnice nije u sklopu hangara, već se nalazi na desnom vanjskom mulu kad se u Lučicu ulazi s mora, a najbolja strana te lokacije je što se u samo nekoliko koraka iz radionice dođe do mora.

Foto: Josipa Prosinečki

Članovima JK Split želimo puno uspjeha s novim projektom i s posebnom nadom da će se uskoro neki od jedriličara dovoljno zainteresirati da svoje aktivnosti prošire i na klasu IOM.

 

Naslovna foto: Josipa Prosinečki

 

 

Back To Top