Rick Tomlinson po peti put. Ovotjedni izbor je šarolik, od tradicionalnih jedara, pa do ultra velikih katamarana.

 

Tijekom godina dosta sam fotografirao pilotinu Jolie Brise. Jedna od meni najdražih fotografija ovog broda je pored Fastneta 2013. godine. Nastala je kad me je njen skiper Toby Marris zamolio da ih fotografiram prilikom obilaska svjetionika tijekom regate Fastnet Race 2013. Bio sam zabrinut da se taj pokušaj ne desi tijekom noći, a tkođer sam se nadao da neću morati provesti nekoliko dana tu u blizini čekajući da se oni pojave. Ali Tobyjev odgovor je bio „nema problema, krenut ćemo tjedan dana ranije, obaviti fotografiranje, odjedriti natrag i ponovno startati u regati“.

Jolie Brise je napravljena 1913. godine i ima vrlo zanimljivu povijest uključujući i podatak da je posljednji brod koji je pod jedrima prenosio pošiljke za Kraljevsku poštu. Spomenuta fotografija je nastala u čast njenog 100. rođendana, jer je ujedno i jedrilica koja je prva pobijedila na Fastnet regati, koja se zatim preimenovala u Ocean Race 1925. godine. Ponovno je pobijedila 1929. i 1930. i jedina je jedrilica koja se može pohvaliti trostrukom krunom na ovoj regati. Bila je istinska regatna jedrilica u svoje vrijeme i dva puta je sudjelovala na Bermuda Race, kao i na drugim prestižnim regatama. O njenoj povijesti možete pročitati na Wikepediji.

Vlasnik Jolie Brise je škola Dauntsey i posadu joj sačinjavaju učenici skojima je na palubi profesionalni skiper i noštromo. Učenici su zaduženi za sve poslove tijekom jedrenja, ako i za upravljanje tijekom pristajanja i manevriranja u luci.
U posljednje vrijeme moglo ju se vidjeti kako jedri duž Norveške obale, imala je dva prelaska Atlantika, jedrila je do Islanda, redoviti je sudionik na regatama tradicionalnih jedrenjaka gdje se često ovjenča i titulom pobjednika.

 


 

 

Back To Top