ORC

Nakon dugog čekanja napokon je iz krovne ORC organizacije stigla dozvola za službeno objavljivanje Oglasa regate za održavanje D-Marin ORC Svjetskog prvenstva za 2019. godinu, a koje će organizirati JK Val iz Šibenika.

Cijela priča se odvija već dosta dugo i kruna je dosadašnjeg truda koji JK Val iz Šibenika zajedno s ORC jedriličarima ulaže u promociju ovog načina jedrenja. Već godinama Valovci organiziraju regate čiji rezultati se dobiju nakon korekcije s jednom od ORC formula, a posljednje dvije godine su organizirali i najviše regata za D-Marin ORC Cup Hrvatske. Istina, u tom su imali sreće jer je glavni sponzor Kupa, tvrtka D-Marin, postavila uvjet da se regate na kojima su oni sponzori organiziraju u mjestima gdje se nalaze njihove marine. U kombinaciji su se našle marine sa Zadarskog područja i marina u Šibeniku, pa su ORC jedriličari dogovorno odlučili da jednom jedre u Sukošanu, a sve ostale sponzorirane regate u Šibeniku koji se smjestio na pola puta većini sudionika.

U svakom slučaju, rad ekipe iz Šibenika je primijećen sa strane krovne organizacije ORC-a i početkom godine su nakon jednog od sastanaka posvećenih upravo temi organiziranja jednog od budućih Svjetskih prvenstava nazvali iz Milana s direktnim pitanjem da li je Šibenik voljan prihvatiti se tog posla.

Dolazak u Jadran je uvijek siguran pogodak za organizaciju jer je ovdje smještena vrlo velika ORC flota i sigurno možemo očekivati vrlo velik broj kako jedrilica tako i država sudionca. S druge strane uvjeti za jedrenje na Jadranu su uvijek odlični, dobro izuzevši Trst (smijeh). Ja se nadam da ćemo ovdje imati sreće, pogotovo jer su se zadnja dva SP-a jedrila uglavnom po laganom vjetru. Npr. Haag ove godine je bio uglavnom srednji i lagani vjetar, u Trstu najjače što je puhalo je bilo 9 čvorova, prije toga je bio i Kopenhagen u kojem se isto nismo najedrili... Po meni ono što je najvažnije za Šibenik je da može očekivati veliku talijansku flotu, a osim hrvatskih i slovenskih posada još će se tu naći skoro cijela srednja Europa i sve države koje i inače gravitiraju nama kad je more u pitanju. A cijela ova priča je krenula na jednom sastanku ORC-a gdje se raspravljalo o ovoj temi i postojali su konkretni kandidati. Grci su nominirali mjesto gdje je prije toga bilo Europsko prvenstvo (Porto Carras), također su talijani htjeli prvenstvo ponovno dovesti na jednu svoju lokaciju, španjolci su najavili svoju kandidaturu... ali na sastanku se iznjedrila ideja da to možda probamo ponovno u Hrvatskoj. Tada sam sa sastanka nazvao Denisa Marinova i zamolio ga da pripremi "bid" u doslovno pet dana. Tako je to sve započelo. Što se tiče suradnje IRC-a i ORC-a ona je započeta na SP odjedrenom u Haagu u srpnju 2018. i dogovoreno je da se zajedno organizira svake dvije godine. Tako da je dogovoreno da je iduće 2020. u Newportu a organizirat će ga New York Yacht Club. Od početka ORC zagovara ideju "one world one rule". Iz ovog eksperimenta koji se napravio u Haagu sa zajedničkim bodovanjem zaključili smo da to nije najsretnije rješenje. Vjerojatno će se u Newportu navigacije bodovati po IRC-u, a štapovi po ORC-u. Kako će cijela priča dalje izgledati nakon 2020. najviše će ovisiti o "politici", jer problemi tehničke prirode ne postoje. U Haagu se po tehničkim pitanjima uspostavila vrhunska suradnja s glavnim čovjekom IRC-a za tehnička pitanja, Jasonom Smithwickom. Morali smo usporediti svjedodžbe, za sve jedrilice... npr. P i E moraju i kod jednih i kod drugih biti isti, također i ostale mjere po trupovima, snasti i jedrilju, a pronašli smo puno problema i kod jednih i kod drugih i konačni cilj je da se svi ti podaci stave u jednu, zajedničku, bazu podataka. Na tome će se raditi u 2019. pa ćemo vidjeti kako će uspjeti.

Zoran Grubiša, ORC predsjednik odbora premjerača

Nakon spomenutog poziva iz Milana uslijedio je niz telefonskih poziva po Šibeniku u kojima je Denis Marinov na brzinu pokrenuo Valove snage da u tih nekoliko dana koje su imali na raspolaganju saznaju sve što je potrebno da mogu donijeti odluku da li prihvaćaju taj izazov. Prvi pozivi su krenuli prema budućem generalnom pokrovitelju regate, Gradu Šibeniku koji je dao potpunu suglasnost i ponudio podršku u svakom potrebnom obliku. Slijedio je razgovor sa Županijskom lučkom upravom koja je trebala osigurati potreban broj vezova na Šibenskoj rivi i na kraju je uslijedio razgovor s budućim generalnim sponzorom prvenstva, tvrtkom D-Marin. 

Evo što je o tom dijelu uvodnih akcija ispričao njihov glavni akter:

Već prije par godina sam imao razgovore sa Zoranom Grubišom i Nevenom Baranom koji su uvidjeli da bi Šibenik mogao biti dobra lokacija za održavanje regate ovog ranga. Već tada sam se po tom pitanju susreo s tadašnjim direktorom D-Marin Mandalina, ali njemu se nije sviđala ta ideja i vidio sam da ako JK Val želi organizirati takav event da će se morati uglavnom pouzdati u vlastite snage i pomoć grada Šibenika. Međutim, Val u to vrijeme ulazi u posao izgradnje novog klupskog objekta te su svi ljudski i ostali resursi bili maksimalno okupirani i odgodili smo tu priču za neke bolje dane. Onda početkom ove godine dobivam poziv od Zorana Grubiše koji mi je prenio želju vodstva ORC-a da se SP organizira negdje na Jadranu i da li se JK Val želi prihvatiti organizacije. Već sutradan se sastaje uprava kluba i donosi odluku da kontaktiramo sve važne gradske čimbenike koji trebaju biti uključeni i nakon što smo od sviju dobili zeleno svjetlo odlazim na sastanak s novim šefom D-Marin Mandalina, g. Selcuk Balcijem koji objeručke prihvaća poziv za sudjelovanje u organizaciji. Slijedeći korak je bilo zajedničko slanje službene kandidature, JK Val kao organizator i D-Marin kao generalni sponzor. Zatim su u službeni posjet Šibeniku stigli Zoran Grubiša i Paolo Massarini (predsjednik Offshore Classes and Events Commetteeja). Nakon kraćeg sastanka s predstavnicima kluba i D-Marina u Šibeniku obilazimo sve lokacije na kojima će se odvijati program regate... trg ispred katedrale Sv.Jakova gdje će biti otvaranje, Šibensku rivu gdje će biti vezana većina jedrilica, stari dio grada, te marinu u Mandalini gdje će biti vezana jedna od grupa i biti dio uredskih prostora. I tako se cijela priča zakotrljala i sad smo stigli do službenog objavljivanja Oglasa regate i početka primanja službenih prijava za sudjelovanje.

Denis Marinov, predsjednik Organizacijskog odbora

U pripremi ovog članka razgovarali smo i s predsjednikom JK Val, dr. Marinom Paićem. U kolikoj mjeri je Denis Marinov ključan za organiziranje morskog dijela prvenstva i svih akcija u natjecateljskom dijelu programa, toliko je dr. Paić ključan element u onom dijelu organizacije koji nije vidljiv na prvi pogled a odnosi se na brojne razgovore sa sponzorima i svim uključenim službama krenuvši od gradonačelnika na vrhu piramide:

Grad Šibenik i Jedriličarski klub Val su dobili domaćinstvo ORC Svjetskog prvenstva. To je za nas velika čast i stvarno je veliki izazov organizirati jedno tako prestižno natjecanje svjetskog ranga. JK Val je klub s velikom tradicijom i do sada smo se dokazali u organizaciji brojnih značajnih jedriličarskih natjecanja. Međutim, ovo će sigurno biti kruna našeg dosadašnjeg rada. Ujedno je ovo najveće sportsko natjecanje ikad organizirano u gradu Šibeniku i Šibensko-Kninskoj županiji. Uvjeren sam da ćemo to napraviti na vrlo visokoj razini i da će to biti sjajno organizirano svjetsko prvenstvo i da će svi uzvanici i gosti Šibenika u to vrijeme uživati i da će imati sve uvjete za najbolja sportska ostvarenja i rezultate. Jedriličarski klub Val je inače gradski jedriličarski klub, grad Šibenik je naš osnivač i mi smo stvarno usko povezani u našem radu , slobodno mogu reći, isprepleteni. Bez pomoći i podrške grada Šibenika mi ne bi mogli ostvariti mnogo toga što trenutno radimo, a pogotovo se ne bi mogli upustiti u organizaciju Svjetskog jedriličarskog prvenstva. Grad Šibenik je generalni pokrovitelj i pruža našem klubu svu organizacijsku i infrastrukturnu podršku sa svim svojim službama i kapacitetima.

dr. Marin Paić, predsjednik JK Val

A za kraj evo i izjave g. Buraka Baykana, generalnog direktora D-Marin Grupe koju je pripremila njegova PR služba:

D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo biti će najvažniji događaj nautičke sezone i ne možemo biti ponosniji što će se to organizirati u Hrvatskoj. To će nam pružiti mogućnost da istovremeno promoviramo jedrenje kao i privlačni šarm i bogato kulturno naslijeđe Šibenika.

Burak Baykan, generalni direktor D-Marin Grupe

Malo o ORC-u, IRC-u i ORR-u

Kad IRC - International Racing Certificate i ORC - Offshore Racing Congress zajedno organiziraju SP tada je naziv prvenstva "Offshore Sailing World Championship", dok kad je samo po ORC-u tada je naziv prvenstva "ORC World Championship".

Uz ORC i IRC, sustave koji su rašireni po cijelom svijetu još je značajan sustav pod imenom ORR - Offshore Racing Rule i "nalazi" se u Sjedinjenim Američkim Državama. Nastao je 2007. godine nakon što je IMS - International Measurement System počeo gubiti na važnosti. U principu je ORR jednak kao i IMS jer su iz njega preuzeti svi ključni elementi. Što se tiče VPP - Velocity Prediction Program, koji je u principu razlog postojanja svih ovih sustava i koji i ORC i IRC posebno razvijaju, u slučaju ORR-a je tajni. Međutim tijekom vremena vodstvo ORR-a je shvatilo da nema dovoljno ni ljudi ni resursa da svoj sustav naprave važnijim čimbenikom na sceni hendikep sustava, pa se sve više okreću ORC-u.

S druge strane, zbog SP 2020. godine i ORC i IRC se nadaju da će pod svoje okrilje privući veći broj jedrilica od ovih drugih. Prvenstveni razlog za to je što oni koji budu imali veću bazu ispod sebe će imati i veći utjecaj kod organizatora SP, New York Yacht Cluba, a opće je poznato da je to jedan od najutjecajnijih jedriličarskih klubova u svijetu gdje uz veliki utjecaj idu i velike količine novca. Tako da se bez problema vidi da se i ovdje sve svodi na politiku, a da je tehnički dio, odnosno rasprava koji sustav je bolji, u drugom planu.

Hrvatska je bila već jednom bila domaćin ORC Svjetskog prvenstva 2011. godine i to na otoku Cresu. Organizacije se prihvatio SCOR - Sailing Club of Rijeka i to je bilo prvo ORC SP na kojem je nastupilo više od 100 jedrilica! Na svim slijedećim prvenstvima je to postalo normalno i samo je u Haagu taj broj malo podbacio.
Back To Top