ORC

Udruga ORC jedriličara u nastojanjima da još više populariziraju sustav po kojem rade su za sezonu 2019. pripremili još jednu novost. U stvari riječ je o malo razrađenijem pristupu lanjskoj inicijativi, a u svakom slučaju o akciji koja bi mogla biti zanimljiva još širem krugu jedriličara na krstašima.

U sezoni 2018. pokrenuta je rang ljestvica koje je rangirala jedriličare koji su bili sudionici na deset regata koje su se bodovale po ORC Club sustavu razvrstanja, regatama koje nisu u sklopu D-Marin CRO ORC Cup-a koji se jedri po ORC International-u.

Osnovna ideja je bila povezati regate koje jedre na duljim rutama i da po mogućnosti budu "offshore" što je više moguće. Kako takvih regata koje bi u potpunosti zadovoljavale tu definiciju nije bilo previše, a i u cilju bolje promocije odlučeno je da se uključe i regate koje se već dulje vremena jedre po ORC-u i na kojim se  generalni pobjednik dobiva iz ove skupine.

Tako se dobila lista na kojoj su se našle Jadranska, Komiška, Južnodalmatinska, Trka oko Krka, Regata 1000 otoka, Galijola, Viška, Regata oko Dugog otoka i Jabuka. Iako je u nazivu ove ljestvice stajalo "offshore" ipak zbog Komiške, Južodalmatinske i Viške to nije bila baš "čista" ljestvica regata koje se jedre na stvarno dugim rutama.

Unatoč tome, cijela akcija je dobila pozitivne reakcije jedriličara uz određene sugestije da se još više približi većini koja ipak nije toliko zaražena višednevnim jurcanjima na dugim relacijama. Zato se unutar Udruge ORC jedriličara ove godine odlučilo formirati i tzv. "inshore" ljestvicu regata koje se jedre po ORC Club-u, a za ekipe koje više vole otvoreno more da se pročisti njihov popis regata.

Izvorni popis dugih regata skraćen je za spomenute tri regate koje se u principu ne uklapaju u ovaj koncept, a dodana je jedna novost iz Kvarnerskog akvatorija. Članovi YC Croatia iz Opatije su odlučili napraviti još jednu pravu zimsku dugu regatu, kombinaciju Jabuke i Sv.Nikole. Ruta je vrlo jednostavna... start ispred marine Ičići, baze YC Croatia, pa oko otočića Suska i natrag u Ičiće. Promotivno izdanje regate će biti oglašeno za posade, a ovisno o interesu jedriličara organizatori razmišljaju i o otvaranju regate za dvojce. Ova regata bi bila posljednja za offshore ljestvicu u 2019. dok cijeli popis izgleda ovako:

Datum Regata Okvirna duljina
26.04 - 01.05. 13. Jadranska regata 220 NM
20.09 - 22.09. 6. Trka oko Krka 55 NM
22.09 - 25.09. 6. Regata 1000 otoka - 1. etapa 280 NM
26.09 - 29.09. 6. Regata 1000 otoka - 2. etapa 280 NM
27.09 - 29.09. 37. Galijola 80 NM
25.10 - 27.10. 5. Regata oko Dugog otoka 110 NM
08.11 - 10.11. 16. Jabuka 90 NM
22.11 - 24.11. Susak za posade 100 NM
     

Sustav bodovanja ostaje jednak sustavu iz 2018. i količina skupljenih bodova najviše ovisi o duljini rute na kojoj se regata jedrila. Ideja je jednostavna, što je regata dulja veća je vrijednost osvojenog mjesta.


Tri regate koje su maknute s offshore ljestvice prebačene su na inshore ljestvicu. Uz njih su dodane još četiri koje su također popularne među našim jedriličarima, a neke od njih imaju dugu povijest bodovanja po ORC-u.

Također se nastojalo da se zastupe regate po cijelom Jadranu, pa ih ima od Kvarnera do Dubrovnika, a za razliku od gornje tablice u kojoj se može primijetiti da su regate većinom smještene u jesen, inshore su raspoređene od proljeća do jeseni:

Datum Regata
01.03 - 03.03. Karnevalska regata
06.04 - 06.04. Gladuša 2019
27.04 - 28.04. 17. Zlarinska regata krstaša
24.05 - 26.05. 28. Komiška regata
02.08 - 04.08. Južnodalmatinska regata
13.09 - 15.09. Lošinjska regata
18.10 - 20.10. 75. Viška regata
   

Princip bodovanja je drugačiji nego kod navigacijskih regata. Temeljna prednost koju će neka od regata imati je broj sudionika prijavljenih po ORC-u. Što ih bude više vrijednost bodova za osvojeno pojedino mjesto će biti veća.

Formula po kojoj će se taj element uzimati u obzir izgleda ovako:

 BROJ BODOVA = 100 + 300*log(BROJ SUDIONIKA NA REGATI) - 200*log(MJESTO OSVOJENO NA REGATI)

Istina, nije baš uobičajeno logaritme i slične matematičke funkcije viđati prilikom slaganja rang ljestvica ali treba napomenuti da gornja formula nije izmišljena za ovu prigodu već je preuzeta od "modelara" koji ovakav način bodovanja za svoju rang ljestvicu koriste već više od desetljeća.

Prvi bodovi će se podijeliti već za mjesec dana na Karnevalskoj regati u Biogradu i to će ujedno biti prva regata u 2019. koja je uključena na jednu od ORC ljestvica.


Obje ljestvice će bodove dodjeljivati jedrilicama, a ne kormilarima. Drugim riječima, otvara se prostor kalkulacijama i lakšem planiranju osvajanja vrha ljestvica, pogotovo ako ekipe koriste jedrilice iz chartera. Element vlasništva je ovdje posve nebitan, a nije loše spomenuti da je velika većina jedrilica u charteru je uredno premjerena i posjeduje potrebni certifikat.

A za kraj je ostala bazična ljestvica za čije osvajanje jedre sudionici D-Marin CRO ORC Cupa.

Kao što se iz imena vidi, sponzor ovog natjecanja je još uvijek D-Marin koji i dalje sponzorira regate za Cup koje se jedre u nekoj od njihovih marina, a to bi u principu bile sve osim Uskrsne regate koja je pod kapom PBZ Leasinga.

Sponzorstvo D-Marina se i dalje koristi za smanjivanje troškova održavanja regate, pa su svi oni koji uplate godišnju članarinu u Udruzi ORC jedriličara i dalje pošteđeni startnine na regatama (osim Prvenstva Hrvatske gdje participiraju s dosta manjim iznosom). S druge strane od ove godine na Uskrsnoj regati se ponovno plaća startnina koje također nije bilo u posljednje vrijeme. Također više neće biti ni Open skupine, već će se jedriti isključivo po ORC-u, tako da ako planirate do Hvara u travnju provjerite da li imate valjan ORC certifikat!

Broj regata koje će se ove godine jedriti za Cup je smanjen za čak dvije. Dosadašnja praksa je pokazala da regate koje se organiziraju u rujnu i listopadu imaju veliki problem s okupljanjem dovoljnog broja posada koje su najčešće spriječene obavezama u charteru. Tako su u službenom kalendaru ostale samo proljetne regate, a na jesen će se jedriti samo Prvenstvo Hrvatske:

Datum Regata
09.03 - 10.03. Zadar ORC Cup
10.04 - 13.04. 23. Uskrsna regata
03.05 - 05.05. Šibenik ORC Cup - Pre worlds
13.11 - 15.11. Prvenstvo Hrvatske
   

S obzirom na ovogodišnje ORC Svjetsko prvenstvo koje će se jedriti u Šibeniku od 31. svibnja do 8. lipnja u Udruzi se nadaju značajnijem porastu broja sudionika na regatama za Cup, dok bi se na Šibenik ORC Cupu u svibnju mogla naći međunarodna konkurencija na regatnom polju pored Zlarina.

U svakom slučaju, bar po pitanju ORC-a, očekuje nas zanimljiva sezona!

Prvu pobjedu na CRO ORC Offshore Cupu odnijela je jedrilica Stribor, Grand Soleil 40. Najviše bodova je skupila zahvaljujući Crnogorskoj posadi koja je s njom sudjelovala na obje etape 5. regate 1000 otoka. Najbliže im su se primaknuli momci iz Selca koji su s klupskim JOD-om 35 dojedrili do drugog mjesta. U D-Marin CRO ORC Cupu svake godine se posebno boduju jedrilice, a posebno kormilari. Među jedrilicama neprikosnoven je i ove godine bio X-Cite, X-41, dok je najboljim kormilarom proglašen Luka Jerčić s Mareusa II.

 

Back To Top