JK Split organizirao je prvu kvalifikacijsku regatu klase Optimist regije jug u 2023. Termin održavanja bio je petak, subota i nedjelja, 10 - 12. ožujka, ali na kraju jedrilo se samo dva dana.

Na regati su se okupili najmlađi jedriličari iz svih Dalmatinskih klubova, ukupno ih je na regatno polje u Kaštelanskom zaljevu isplovilo 84.

Vremenski uvjeti bili su dosta teški i zahtjevni i jedrilo se po smjerovima iz većine kvadranata.

U petak su se dva plova organizirala po jugu/oštrom, koje je dolazilo preko Marjana i koje se koncentriralo bliže Kaštelima, tako da se formalno gledajući regata jedrila u susjednoj općini. Puhalo je oko 6 čvorova, a zanimljivo je da s druge strane Marjana vjetra uopće nije bilo.

Sljedeći dan prošao je u znaku nogometa, jer su klinci morali vrijeme provesti na kopnu. Razlog je bila olujna bonaca, tako da su se s velikim iščekivanjem očekivali updateovi vremenskih modela za nedjelju.

Nedjelju je obilježila bura, a jedrilo se već od 8:30. Vjetar se ponašao tipično hirovito, kako po pitanju smjera tako i po pitanju snage koja je bila u intervalu između 6 i 15 čvorova.

Nakon što su se odjedrila dva plova vjetar slabi i svi su u iščekivanju maestrala. Tranzicija je išla preko juga, a na kraju kad je oko 14 sati zapuhalo sa zapada vjetar nije bio dovoljno stabilan. Rješenje je bio jedini logičan potez, a to je završetak jedrenja i slanje flote na kopno na raspremanje i proglašenje pobjednika.

Regatom su dominirali jedriličari iz Splita. Pobjedu je sa samo četiri kaznena boda odnio Bepo Duplančić iz JK Labud, dok su srebro i bronca ostali kod organizatora, a njima su se okitili Zoran Jakić i Toma Smirčić.

U konkurenciji djevojčica najbrža je bila Mornarevka Valentina Jelić, Lučićarka Marta Lolić i Forka Nina Marušić.

Foto: Josipa Prosinečki

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Josipa Prosinečki

 

Back To Top