JD Val iz Crikvenice je u subotu i nedjelju 22. i 23. kolovoza organizirao regatu za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial. Prijavljeno je bilo sedamdeset i dvoje jedriličara svih dobnih kategorija, a kao i uvijek najbrojniji su bili kadeti u Optimistima.

U principu, jedrilo se u samo u subotu. Tada su Laseri 4.7 i Optimisti odjedrili po tri plova, dok su Laser Radiali odjedrili čak četiri plova... a u nedjelju je zapuhala bura.

Što se tiče Optimista, tamo su dominirali maleni u uzrastu do 12 godina, dok je jedina iznimka bio pobjednik regate, Maro Bratonja iz JK Opatija. Iduća četiri mjesta su zauzele njegove mlađe kolege od kojih su mjesto na postolju osigurali Karlo Ugrin iz JK Galeb i Andrej Uzelac iz JD Val.

Sva tri jedriličara su po jednom pobijedila u plovu, ali je Maro i ostala dva rezultata imao dosta dobra (2. i 3. mjesto) i na kraju sasvim zasluženo osvojio regatu. Njih trojica su se u principu i dosta odvojila od najbližih pratitelja, jer je trećeplasirani  Andrej imao 10 kaznenih bodova, dok je Ricardo Juretić iz JK Opatija, prvi iza njega, imao punih 20.

Dodatnom analizom rezultata može se vidjeti da je flota bila vrlo disciplinirana samo u prvom plovu, dok je i u drugom i u trećem bilo nervoznih pojedinaca koje je RO morao isključiti s UFD-om.

Što se tiče generalnih rezultata oni se mogu pronaći na ovom linku, dok su oni za dječake do 12 godina dostupni na ovom linku.

Djevojčice su ovog puta bile donekle u drugom planu. Najbolje plasirana je bila Vita Erceg iz JK Opatija na 9. mjestu. Iduće dvije jedriličarke bile su odmah iza nje i to u samo jedan bod razlike. Drugoplasirana i 10. u generalnom poretku bila je članica JK Plav iz Krka, Sara Mavrić, dok je na 11. mjestu zajedničke ljestvice završila još jedna djevojčica iz skupine U12, Šibenčanka Kiara Radnić (JK Val). Kako su se plasirale ostale djevojčice možete pronaći na ovom linku.


Iduća flota po brojnosti bili su Laseri 4.7, njih 16 iz osam klubova, a od toga su bile samo tri djevojke.

Najbolje jedrenje od sviju njih pokazao je mlađahni Vodičanac, Leonardo Borgin iz JK Tijat. On je bio najbolji u prva dvo plova, dok je u trećem završio na drugom mjestu, iza drugoplasirane u generalnom plasmanu i ujedno najbrže djevojke, Nike Udovičić iz JD Val.

Leo je s osvojena četiri boda više nego zasluženo osvojio regatu, dok je Nika imala jednak broj bodova kao Galebaš Frane Barišić. Međutim, Frane nije imao niti jedan plasman koji je mogao ugroziti Nikinu pobjedu u posljednjem plovu, tako da je konačan raspored penjanja na postolje bilo lako za definirati.

Što se tiče jedrenja ostalih natjecatelja i natjecateljica, oni su uglavnom bili konstanti i bez većih oscilacija su održavali svoj prosjek. Jedino možda ostaje pod znakom upitnika kako bi na kraju bio plasiran još jedan Galebaš, Hrvoje Mršić, koji je jedini kažnjen s UFD-om(u drugom plovu). Naime, preostala dva finiša su mu dosta dobra tako da je imao šansu završiti dosta visočije, a možda i zakomplicirati situaciju oko postolja...

Rezultate ove flote možete pronaći na ovom linku.


A u dijelu regate rezerviranom za klasu Laser Radial na regatnom polju se moglo vidjeti sedam jedrilica s većinski kormilarkama. Djevojke su ujedno međusobno podijelile i pripremljene medalje i to u vrlo tijesnom raspletu.

Zlatna i srebrena, Nika Manestar iz JD Val i Eleonore Borgin iz JK Tijat (inače Leonardova starija sestra), imale su obje po dvije pobjede! Nakon odbacivanja najlošijeg rezultata (na koji su Radiali imali pravo jer su odjedrili četiri plova), pobjedu odnosi Nika jer joj je u skor ulazilo osvojeno drugo mjesto u prvom plovu.

Što se tiče Eleonore, nakon odbacivanja u sumu joj je ušlo treće mjesto iz drugog plova, brončana Katje Frua iz Šibenskog JK Val, osvojila je dva druga i dva treća mjesta.

Njih tri su bile neuhvatljive dečkima, pa su najbližem, četveroplasiranom Patrik Caru iz Crikveničkog Vala dosta odmaknule i udaljenost do Katje je bila četiri velika boda. Točan rasplet u ovoj klasi možete pročitati na ovom linku.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top