Drugo Prvenstvo Hrvatske odjedreno u Splitu prošlog tjedna bio je u organizaciji JK Mornar, a klasa za koju je bilo organizirano je Laser Radial. Ovog puta jedrilo je četrdeset troje jedriličarki i jedriličara iz Hrvatske i susjednih zemalja, a apsolutnu pobjedu odnijela je članica JK Split, Elena Vorobeva.

Jedrilo se uglavnom pored Čiova s tim da u tri dana predviđena za jedrenje nije se uspio napraviti kompletan program. U petak nije bilo vjetra i RO je u 14:45 flotu vratio natrag na kopno. Istina, iza 15 sati je nešto i zapuhalo, ali najvjerojatnije se ne bi uspjelo odjedriti niti jedan plov.

Zato su atmosferske prilike iduća dva dana omogućila ispunjenje maksimalnog programa i na kraju su se rezultati zbrajali na osnovu 6 jedrenja.

U subotu se izašlo na more iza 12 sati i prvi plov se odjedrio po laganom vjetru, dok su iduća dva bila po više nego ugodnim uvjetima s atraktivnim valom i vjetrom do 14-15 čvorova. Nedjelja je bila slična. Također je puhao maestral, ali ovog puta regata je organizirana malo desnije od Sustipana. Prvi plov je započeo na oko 6-7 čvorova, da bi se iduća dva plova jedrila na oko 10 do 12 čvorova.

Unatoč relativno velikoj floti startevi su bili stvarno disciplinirani i jedino je drugi plov startan na Uniform zastavu koja je opet bila kobna samo za jednu jedriličarku iz Pule. Razlog tolikoj disciplini, bar na početku, možda leži u tome što je određeno da su sva PH ove sezone valjana već nakon jednog odjedrenog plova, pa je stvarno svaki start više nego bitan za konačan plasman i sigurno nije potrebno ulaziti u rizik prijestupa već na početku eventa.

Inače, polje koje se jedrilo bilo je klasični štap koji se morao obići dva puta, a cilj je bio definiran s brodom RO-a i bovom ispred njegovog pramca. Do njega se jedrilo nakon prolaska kroz gate.

A evo što je o regati ispričala aktualna prvakinja Hrvatske, Elena Vorobeva:

Uvijek je zadovoljstvo pobijediti regatu, a ovu godinu još je bila prilika pobijediti i u muškoj i u ženskoj konkurenciji ukupno, što sam i ostvarila!
S obzirom da su i muški i ženske jedrili zajedno, bilo je puno zanimljivije nego prošle godine kad se natjecalo odvojeno u ženskoj konkurenciji.
Imali smo dobru flotu od 43 broda što već sliči na ozbiljno natjecanje. Imali smo 6 plovova u 2 dana po uvjetima od 3-5 čvorova promjenjivog maestrala do stabilnih 16 čvorova s valom iz istog smjera.
Htjela bih zahvaliti Regatnom odboru koji je maksimalno iskoristio drugi i treći dan da jedrimo što više i istovremeno nas nisu držali na moru dok nije bilo uvjeta za jedrenje, a nakon dolaska na regatno polje ubrzo bi krenula startna procedura.
Na ovu regatu smo gledali kao dio priprema za naredno Europsko prvenstvo koje bi trebalo održati u 10. mjesecu u Poljskoj i bilo je dobro vidjeti gdje se nalazimo nakon dugih mjeseci rada i treninga u domaćim vodama.
Cijeli naš tim završio je u vrhu liste, pored mog zlata donijeli smo još i 2 brončane medalje u klupsku kasicu zahvaljujući ulaganju mojih sparing partnera, iskusnog Tonija i mladog Lovre. Sve to smo uspjeli uz podršku našeg kluba, pažljivoj pratnji i nadzoru trenera Tonča Antunovića i našeg marljivog rada.

Elena Vorobeva, JK Split

Elena je inače pokazala najstabilnije jedrenje tijekom Prvenstva i ostvarila je 50% pobjeda uz 6. mjesto kao najslabiji rezultat, dok su joj u ukupnoj sumi  dva četvrta mjesta bila najveći bodovi. U konačnici, može se reći da joj je pobjedu donio posljednji dan regate kad je bila mnogo bolja od do tada vodećeg, Roka Stipanovića iz YC Croatia.

Roko je fenomenalno otvorio regatu i u subotu se u Mornara vratio s dvije pobjede i jednim trećim mjestom i bio je pobjednik dana. Međutim, u nedjelju je jedrio znatno sporije i najbolji mu je rezultat bio 8. mjesto. Srećom, matematika je bila na njegovoj strani i izvrsna subota mu je u konačnici osigurala drugo mjesto u generalnom poretku i prvo u muškoj konkurenciji.

Brončana medalja u otvorenom dijelu regate je ovog puta otišla u ruke mladog Slovenskog jedriličara Gaspera Strahurnika iz JK Burja. Njegov najbolji rezultat je bilo 2. mjesto u predzadnjem plovu, ali niti jedan od ostalih finiša nije bio ispod 9. mjesta. Tako da mu je konačna suma bila za samo 4 boda veća od Rokove.

Najbliža konkurencija mu je bila u vidu Marka Smolića iz JK Val i Sandre Lulić iz JK Mornar. Njih dvoje su završili regatu na bod razlike i bili su 2, odnosno 3 boda iza Gaspara. Naravno, oboje su izvrsno jedrili da bi mogli ostvariti ovako visok plasman, ali oboje su imali po dva kiksa s plasmanima izvan top deset i to ih je izbacilo iz utrke za medalje.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Inače, kako pravila dopuštaju, natjecatelji su bili podijeljeni u različite kategorije... U19, U21 i stariji. Najbrojniji su bili u dobnoj skupini U19 s više od 30 imena na toj ljestvici. Naslovi su podijeljeni u svim tim kategorijama i u dodatnim podjelama na jedriličare i jedriličarke, a tko je sve smio biti nazočan na proglašenju pobjednika možete pročitati u nastavku:

 

Otvoreno PH - generalno Ž

1. Elena Vorobeva - JK Split

2. Sandra Lulić - JK Mornar

3. Ursula Balas - JD Val

 

Prvenstvo Hrvatske - generalno Ž

1. Elena Vorobeva - JK Split

2. Sandra Lulić - JK Mornar

3. Ursula Balas - JD Val

 

Otvoreno PH - U21 Ž

1. Ursula Balas - JD Val

2. Petra Mastelić - JK Labud

3. Nika Manestar - JD Val

 

Prvenstvo Hrvatske - U21 Ž

1. Ursula Balas - JD Val

2. Petra Mastelić - JK Labud

3. Nika Manestar - JD Val

 

Otvoreno PH - U19 Ž

1. Ursula Balas - JD Val

2. Petra Mastelić - JK Labud

3. Nika Manestar - JD Val

 

Prvenstvo Hrvatske - U19 Ž

1. Ursula Balas - JD Val

2. Petra Mastelić - JK Labud

3. Nika Manestar - JD Val

 

Otvoreno PH - generalno M

1. Roko Stipanović - YC Croatia

2. Gasper Strahurnik - JK Burja

3. Marko Smolić - JK Val

 

Prvenstvo Hrvatske - generalno M

1. Roko Stipanović - YC Croatia

2. Marko Smolić - JK Val

3. Toni Bušić - JK Split

 

Otvoreno PH - U19 M

1. Roko Stipanović - YC Croatia

2. Gasper Strahurnik - JK Burja

3. Matija Reljanović - YC Croatia

 

Prvenstvo Hrvatske - U19 Ž

1. Roko Stipanović - YC Croatia

2. Matija Reljanović - YC Croatia

3. Lovre Bakotić - JK Split

 

Iduće Prvenstvo Hrvatske je za tjedan dana i u Šibeniku će JK Val okupiti najmlađe od najmlađih, odnosno organizira PH za klasu Optimist U12.

 

Back To Top