Petra Marendić iz JK Mornar je nastupila zajedno s još četvero svojih klupskih kolega na Europskom prvenstvu klase Laser 4.7 u Vilamouri u Portugalu i osvojila šesto mjesto u generalnom plasmanu, odnosno prvo mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina starosti. Bravo Petra!

Ovaj izniman rezultat Petra je napravila nakon što jedri u ovoj klasi manje od godinu dana. Naime, prvi službeni nastup u Laseru 4.7 bio joj je na lanjskom Prvenstvu Hrvatske za neolimpijske klase koje je organizirao JK Marina Kaštela.

Do svoje titule stigla je nakon 11 odjedrenih plovova u floti od 78 svojih vršnjakinja. Osim Petre na regati je nastupila samo još jedna Hrvatska jedriličarka, a to je bila Helena Jakšić koja ima potpuno jednak jedriličarski put kao i klupska joj kolegica Petra, samo što se ona malo lošije snašla i na kraju je završila 44. Možda bi na kraju bila i bolja, odnosno u prvoj polovici ženske flote da joj suci nisu upisali dva "slovčana" rezultata... jedno 55. mjesto označeno s ARB, kao i diskvalifikaciju u 8. plovu.

Što se tiče muškog dijela Mornareve ekspedicije, oni su jedrili u konkurenciji od ukupno 107 jedriličara i zbog velikog broja sudionika morali su biti podijeljeni u dvije skupine. Nakon šest kvalifikacijskih jedrenja na osnovu osvojenih bodova sva trojica naših jedriličara jedrila su u srebrenoj skupini. Tu su svi bili u gornjoj polovici, a posebno se istaknuo Max Gjidera koji je osvojio drugo mjesto u skupini, odnosno 56. u generalnom plasmanu. Na 67. i 68. završila su preostala dvojica, a to su Niko Jakelić i Antonio Marendić.

Sva trojica su imali svoje bljeskove u nekom od finalnih jedrenja, pa je tako Maxoov najbolji rezultat jedno 2. mjesto, dok je Niko jednom u cilj ušao kao 3., a Antonio čak i kao pobjednik skupine. Njihove rezultate detaljnije možete analizirati na ovom linku.

A što se sve dešavalo u Portugalu ispričao nam je trener ove ekipe, Toma Višić:

S obzirom na ovu ludu godinu i kakva je bila do sada, regata je bila super. Vjerojatno je falila neka pripremna regata s puno brodova, pa da se umiješamo u borbu za medalje u konkurenciji do 18 godina. Ali moram biti zadovoljni i s ovim rezultatom jer se Petra odlično snašla unatoč tomu što joj je ovo prva velika regata od kada je prešla u Lasera.
Nakon što smo stigli u Portugal imali smo četiri dana treninga. Prošli smo stvarno sve uvjete koji su nas mogli pogoditi na regati. Čak smo i jedan dan gađali da jedrimo na vjetru koji nije baš čest, ali smo ga htjeli probati ako se nekim slučajem desi da zapuše na Prvenstvu.
Puhalo je od 5, pa do 20 čvorova. Dricevi su bili veliki, a kurenti posebno jaki... bila je stvarno teška regata.
Momci i cure su jedrili na jedrilicama jedne Poljeske charter agencije i mogu reći da smo ovog puta imali stvarno odlične brodove i vrlo dobre jarbole. Neki su imali problema s jedrilicama iz drugih chartera... npr. brodovi su puštali... ali mi smo ovog puta prošli izvrsno.
I kvalifikacije i finala su se jedrile po tri dana, samo što su djevojke cijelo vrijeme bile u istoj grupi i nije bilo miješanja kao među muškima. Svejedno moram reći da im je grupa isto bila prevelika. Tu je osnovni problem ako se ne starta u prvom redu i malo se zaostane na startu gotove su nade za dobar rezultat u tom plovu.
Tako Petra kad je startala kako treba ulazila je u cilj prva bez ikakvih problema. Nitko joj stvarno ne bi došao niti blizu, ali zato se na početku tražila i malo je lutala kroz polje. Zato je u posljednja četiri plova briljirala i osvojila dva prva, četvrto i sedmo mjesto. Skužila je što se dešava i vrhunski je odrađivala svoj posao.

Toma Višić, JK Mornar

Na ovaj daleki put Mornarevci su otputovali samo s jedrima, "sistemima", argolama i produžecima, a u Portugalu su iznajmili jedrilice, kormila, peraje, jarbole i gumenjak.

Zanimljivo je spomenuti da po godinama dva naša predstavnika još uvijek mogu jedriti i u klasi Optimist. Tako da je ovo definitivno jedna mlada ekipa kojoj se može prognozirati uspješna budućnost u Laserima.

Što se tiče nastavka sezone ona nije baš sjajna. Trenutno se odgađaju regate koje su najavljene za kraj ljeta i početak jeseni, pa trener Višić nada da će se situacija smiriti do održavanja Regate Sv.Nikole u Puli na kojoj bi se mogla naći veća flota. Jednako tako planovi za iduću sezonu ispunjeni su i nastupima na Europa Cupu, a sve s ciljem da se u velikoj floti skupljaju iskustva za nastup na predstojećem EP i SP.


Inače po pitanju mjera predostrožnosti vezanih uz aktualnu virozu, primjenjivale su se mjere koje se primjenjuju i na našim regatama u posljednje vrijeme. Svako jutro se mjerila temperatura, sastanci trenera su bili na otvorenom, pazilo se na socijalnu distancu itd...

 

Back To Top